Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия заради диво прасе, заразено с АЧС

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия заради диво прасе, заразено с АЧС

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия бе свикано вчера от областния управител Ирена Соколова във връзка със случай на африканска чума при диво прасе, регистриран в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“. В заседанието взех участие представители на БАБХ, Басейнова дирекция – Благоевград, ОД на МВР, кметове на общини, специалисти. Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, поясни, че няма намерени умрели животни на територията на Пернишка област, а заразеното диво прасе е намерено в капан в самоковското село Ярлово, на територията на Софийска област.  Това е единствената положителна проба от хванатите в капан 10 приплода, обясни инж.Дамянов. Досега са изследвани 50 прасета и при всички тях резултатът е бил отрицателен. Започва претърсване на горите за трупове на умрели диви прасета, ловът в района ще бъде забранен. Засега в санитарната зона попада само пернишкото село Боснек. Чуйпетлово и радомирските села Дрен и Диканя са гранични и засега не попадат в зоната, бе изяснено на вчерашното заседание.

Очаква се всеки момент от Изпълнителната агенция по горите да бъде издадена заповед, която ще определи точно параметрите на инфектираната зона, за да се види къде ще бъде забранен ловът и къде ще бъде ограничен достъпът за посещение в горските територии, доколкото е възможно. 

Инж Дамянов допълни, че за периода от началото на август в държавните райони на територията на Югозападно държавно предприятие са отстреляни 136 диви свине, а в районите на ловните сдружения са около 52-53 диви свине.

Той добави, че ловците са направили над 500 претърсвания в техните ловно-стопански райони за трупове на диви свине, а в държавните ловно-стопански райони претърсванията са 230. Директорът на ЮЗДП каза още, че при ловците работят 50 капани за улов на дива свиня, а в държавните райони капаните са 90.

До момента Пернишка област е една от трите области в страната, която е успяла да се опази чиста от заразата.За да не допуснем да се появи Африканската чума по свинете и при нас, е нужно да се вземат повече о спешни мерки, заяв областният управител Ирена Соколова. Стъпките за предотвратяването й трябва да се извървят буквално на часа, допълни тя. Успокояващо е, че в нашия регионт в инфектирната зона ще попадне само Боснек. Засега тя няма да обхване Чуйпетлово и Диканя, стана ясно на заседанието вчера.

Директорът на пернишката структура на БАБХ д-р Елза Драгомирова информира, че пробата от прасето от село Габров дол, за което имаше съмнение за опасното заболяване, се е оказала отрицателна. Тя допълни, че обекта за преработка на дивечово месо във „Витошко – Студена” ще бъсе запечатан, а месото иззето и унищожено.