Горя старото сметище на Перник

Горя старото сметище на Перник

В следобедните часове вчера пламна и старото сметище на Перник. Острата задушлива миризма е усетена не само от жителите на кварталите Тева и Стара Тева. Веднага е подаден сигнал на 112, на място са пристигнали коли на пожарната, които да изгасят пламъците. Според очевидци огънят е бил съпроводен с пукот, за който се смята, че е от възпламенени опаковки от дезодоранти и утилки от монтажна пяна.

Два екипа на пожарната и водоноска от общината се включиха в гасенето на пожара.

Огънят бе обхванал площ от около 200 кв. м., намиращи се в близост до гората в пернишкия квартал „Тева“. Пожарникарите са се намесили достатъчно бързо и огънят е бил локализиран навреме, не е се разпространил до боровите насаждения.

Причината за пожара не е установена. Той бе угасен, но екип на пожарната остана на място до окончателното му потушаване.

Старото сметище на Перник в квартал „Тева“ гори не за първи път. Подобни случаи имаше и през 2015, после през 2017 година. Хората продължават да изхвърлят отпадъците си там, въпреки, че официално сметище на това място няма, а роми ровят непрекъснато из боклука. При един от инцидентите се предполагаше, че именно те са причинили пожара.

Вчерашният инцидент в Перник не е единичен случай за страната. От НД ПБЗН съобщават, че от началото на годината пожарите от подобен харакер са 33, като най-много те са в областите на Търговище – 9, в Кюстендил са били 5, в Хасково – 4, в София – също 4.