Осиновителската програма за бездомни кучета в община Перник работи добре

Осиновителската програма за бездомни кучета в община Перник работи добре

Безстопанствените кучета, които скитат по убиците на града са сериозен проблем, при това не само за Перник. Но общинската управа търси начини да намери изход от тазци ситуация. И един от тях е възлагането за стопанисване и управление на приюта за бездомни животни на общинското предприятие „Общинско обслужване”.

Той е един от най-големите приюти в страната. Ръководството на предприятието е положило сериозни усилия, за да бъде приведен той в съответствие с изискванията на нормативната уредба и да изпълнява своите функции по отношение на хуманното отглеждане на животните, настанени в него. Приютът е разположен в квартал „Кристал” и е с капацитет за 150 кучета. „Сега там има 140 и никога не са били по-малко от 130 кучета. Грижим се всеки ден за тях. Отглеждат се съобразно изискванията на Закона за защита на животните, на цялата нормативна уредба, съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност и съответните наредби, регламентиращи дейността на подобни обекти. Направихме много неща за подобряване на условията в самия обект. Извършихме много ремонти на външни и вътрешни боксове. Миналата година, когато стопанисването на приюта беше възложено на Общинското предприятие „Общинско обслужване“, което представлявам, стигнахме до извода, че тези ремонти са наложителни и с тях ще бъдат  обезпечени кучетата, както и гражданите и доброволците, които посещават приюта. Бяха ремонтирани, както казах, външни, вътрешни боксове, бяха изградени заграждения за животните. Около 450 кв.м. нови заграждения имаме в приюта и 28 квадрата нови външни помещения. Всичко това се прави в полза на животните, настанени там” разказва директорът на общинското предприятие Лидия Петрова.

Тя е горда с осиновителската програма, по която успешно работи екипът, грижещ се за кучетата в прията. Защото това е начин да се намали броят на безпризорните животни в гада. Досега 125 са осиновени животни. Предстои  да влезе в сила първия официален договор по осиновителска програма, който е сключен с неправителствена организация и предстоят първите официални осиновявания в чужбина. Осиновявания в чужбина е имало и досега, но очакванията са те да се повишат, тъй като вече са стъпили на официален международен договор.

Бюджетът на звеното, определен от ОбС за годината не е голям – 75 000 лв, но екипът успява да се справи. Разчита и на помощ от доброволците, които са близо 50. „Те се включват в разходките на животните и в тяхното  обгрижване. Те са тези, които инвестират лично време, за да дойдат да им се порадват, да ги разходят, да ги обгрижат, да ги нахранят. Те са тези, които инвестират и лични средства за лечение и  за прегледи във външни клиники, когато ветеринарната амбулатория в приюта не е възможно да посрещне такъв преглед, поради липса на оборудване или средства. Разчитаме и на онези перничани, които имат отношение към бездомните животни, споделя директорката на „Общинско обслужване”.

Според нея и в Перник не липсват случаи, в които умишлено се прехвърлят бездомни кучета от други градове.

С проблема е запозната и д-р Вяра Церовска, сподели тя на една от срещите с кметовете на малки населени места. Да се реши този казус е трудно, защото той е почти недоказуем. Кучетата се докарват обикновено нощем, не може да се направи нито снимка на извършителите на подобно деяние, нито за се установи откъде са изхвърлените в областния град животни. Така броят на т.н. помияри расте.

А най-добрият начин да се справим с големия брой кучета на улицата в Перник е осиновяването, споделя Лидия Петрова. Трябва обаче обществото да узрее за решението, че е много по-добре да осиновиш такова животно, отколкото да инвестираш средства за купуването на породисто куче. „Това е по-хуманният начин да се сдобиеш с домашен любимец. Проблемът наистина е много сериозен, той има социално-икономическо, има здравно, екологично  отражение, и той не е проблем само на община Перник. Всъщност проблемът е цялостен за обществото. И за това, че на улицата има много безстопанствени кучета, основната причина е, че ние абдикираме от своята отговорност като стопани на домашните кучета. Защото ние ги оставяме без надзор на улицата, често изхвърляме техните поколения на улицата. Това трябва да се коментира като настройка в нашето общество” сподели пред радио Фокус Петрова.