Левите пернишки съветници с офицална позиция за продажбата на Стоматологията

Левите пернишки съветници с офицална позиция за продажбата на Стоматологията

Въпреки че НАП обяви за продажба чрез търг сградата на бившата Стоматологична поликлиника в Первник, на последното извънредно заседание на ОбС бе внесена докладна записка от кмета на общината Вяра Церовска за отдаване под нея на помещения в постройката. И тя се превърна в ябълка на раздора, разбуни духовете сред съветниците. Кой е виновен за съдбата на пустеещата близо две петилетки сграда, която наистина е емблематична за новата история на града, бе в основата на взаимните нападки между леви и десни.

Факт е, че  сградата пустее и се руши и въпреки охраната, тя непрекъснато е обект на посегателства от жители на околните ромски махали. Съветниците от левицата обвиниха колегите си от ГЕРБ, че когато през 2009 година ОбС е вземал решение за подажбата на сградата на една приемлива за евентуални купувачи цена, те завишили сериозно предложената стойност и така превърнали обекта в непродаваем.

Левите излязоха и с писмено становище до медиите,  което поместваме без редакторска намеса:

„За втори път в рамките на по-малко от година НАП обявява сграда общинска собственост за публична продан. Първо беше сградата на Профилакториума, който благодарение на бързата реакция на народните представители от БСП бе спасен поне временно. Миналата седмица от обявление на НАП стана ясно, че на ред е сградата на бившата стоматология. Търгът е насрочен за 22 август при първоначална цена от 3 206 278 лв. През април сградата на стоматологията бе обявена за продан но по редица причини сделка нямаше. Една от тях е, може би че дълги години сградата не се поддържа и един общински актив, който можеше да носи печалба се превърна в бреме. 5 етажа с кабинети можеше да се оттадат под наем, да се използват за много и различни нужди, но сградата пустее и днес. Спомняте си, предполагам, че през 2010 г. имаше интерес към Стоматологията, но в последствие се отказа, защото мнозинството в Общинския съвет, в лицето на ГЕРБ, направи и невъзможното за да не се случи тази сделка.

Публичната продажба на Стоматологията е само един от многото примери за управленската немощ на този кметски екип. Екип, който доказа, че не може да управлява не само общината но и общинската собственост. Екип, който вместо да се опита да печели от общинското собственост я разпродава и продължава да затъва в дългове.”  

Зам.кметът Денислав Захариев обясни, че за разлика от казуса с Болницата за долекуване и рехабилитация, където НАП се опита да продаде сграда публична общинска собственост, тук ситуацията е много по-различна. 

„От 2009 г. статутът на бившата стоматология е сменен от публична общинска собственост и има функции на частна общинска такава. Тъй като постройката вече не може да се използва по предназначение, единствената отговорност на Общината е да влага огромен ресурс по разходи за охрана и укрепване на същата тази сграда. Общинският съвет, със свои решения през годините, многократно е потвърдил желанието на Общината и Съвета сградата да бъде продадена, не виждам какво лошо има в това, че и ние и държавата търсим купувач за тази постройка, която ако остане в сегашното си състояние е обречена на саморазруха. В това, че пускаме договори за наем няма нищо лошо – те имат клауза, която гласи, че при продажба на сградата същите ще бъдат прекратени. Община Перник също се опитва да намери купувач на сградата. При обявената от НАП начална тръжна цена от 3 206 278 лв. се очаква в общинската хазна да се върнато около 3 милиона лева. Задълженията, за които НАП също се включи в продажбата на сградата, и според мен лично това е добре, защото НАП има повече възможности и доста по-широк кръг на обявяване към заинтересовани лица са 400 000 лв. 200 хиляди от тях са по актове на местни данъци и такси към Община Перник. Началната цена за продан е доста добра. Надявам се, че с наши и техни усилия сградата да бъде продадена. НАП ще получи около 200 000 лв., всички други около 3 милиона лева ще бъдат преведени в Община Перник“, допълни Захариев.

Последваха реплики и контрареплики, прехвърчаха искри, повишаван бе тон в опита всяка от страните в спора да докаже своята правота. Десни и центристи превърнаха пленарната зала в арена на ожесточени политически спорове. После спряха да изслушват както си му е редът опонентите си. Започнаха се едни подхвърляния, коментари, кикотене, разговори на висок тон, а опитът на председателя на минипарламента да сложи ред се оказа неуспешен. И така продължи до края на едночасовото заседание. Съветниците така се увлякоха в разговори и смях, че дори не чуваха имената си при гласуването на докладните, та се налагаше председателят да ги съобщава втори и трети път. За сметка на това се чуваха повече от добре футболни коментари, прозвуча доста силно и нецензурен израз. Недопустимо поведение, което за съжаление не е нищо ново. А гражданите се питаха това заседателна зала ли е или сбирка на хора в селска кръчма?