Жителите на село Богданов дол отпразнуваха заедно Голяма Богородица

Жителите на село Богданов дол отпразнуваха заедно Голяма Богородица

  По традиция жителите на село Богданов дол, в община Перник, празнуват заедно един от най-големите християнски празници- Голяма Богородица. И тази година традицията беше спазена.  На изградения през 1992-93 г с дружните усилия на жителите на селото и с финансовата подкрепа на Петър Теофилов параклис, който носи името  „Успение Богородично”,  се събраха млади и стари, за да си пожелаят здраве, щастие и благоденствие.

И както повелява традицията, на такъв празник освен скари, имаше и курбан. Отец Иван освети курбана и благослови всеки за здраве.

„Радвам се, че отново се събрахме на този голям празник, за да си пожелаем здраве и благоденствие. Вече 26 години се събираме на Голяма Богородица на този параклис, за да празнуваме заедно. Параклисът е построен в местността „Въртоп” близо до селото на място, където се знае, че има извор със светена вода. Преданието разказва, че през това място е минавал римски път. След сражение, римски пълководец е лекуван с тази светена вода от раните си и бил излекуван. И сега в дъното на параклиса ще видите изворчето със светената вода”, разказва кметът на село Богданов дол Петър Теофилов.