В община Перник закланите прасета са 113

В община Перник закланите прасета са 113

Ясна е вече бройката на изкланите домашни прасета и в община Перник. Стопаните доброволно са теглили ножа на 113 животинки, гледани в „заден двор“ в изпълнение на спешната превантивна мярка, предписана от Централния епизоотичен съвет, информираха от общинската администрация.

Припомняме, че четири населени места в общината – селата Вискяр, Расник, Дивотино и Радуй попаднаха в 20-километровата зона на свинеферма в костинбродското село Петърч, и съответно в обсега на наложената мярка.

В село Радуй не се отглежда нито едно прасе, в Дивотино са заклани 84 прасета, в Расник – 16, във Вискяр – 13.

По данни на община Брезник броят на домашно закланите прасета там е общо 79. О тях в град Брезник са 51 животни,отглеждани в 27 обекта, в село Красава прасетата са две, отглеждани в един двор, в село Долни Романци са закални 7 прасета в два обекта, в Бабица в два двора са минали под ножа две животни,в Арзан става дума за 10 свине, отглеждани в 6 обекта, а в Гоз закланите прасета са 7. Те са били отглеждани в два двора, съобщиха от областната администрация. 

Така общият брой на закланите животни в двете общини е 192.

Собствениците на лични стопанства тип „заден двор“ , които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните си животни в 20-километровата санитарна зона около свинекомплекс „Цема“ ЕООД в Петърч, ще бъдат подпомогнати с по 300 лв. за почистване и дезинфекция на обектите,