Земен посрещна много гости на празника Пантеле

Земен посрещна много гости на празника Пантеле

Много гости посрещнаха на своя празник, наричан Пантеле, земенчани.

През целия ден градът посреща своите гости с много настроение. Празничният ден сподели и областният управител на Перник Ирена Соколова, която поздрави местните жители и отбеляза, че за малкият град Земен, откриването на ЖП гара в началото на август преди 110 години е събитието, предопределило историята и развитието му.

По традиция празникът Пантеле се чества в най-близката събота до 9 август, когато по стар стил се е почитал Св. Пантелеймон.

Организатори на тържеството и тази година бяха Народно читалище „Светлина – 1924” и Община Земен. Празникът е свързан и с построяването на жп линията София – Гюешево. На 9 август 1909 година се е състояло официалното откриване на гарата в тогавашното село Белово, сега град Земен. Пускането на железницата се смята за повратен момент в историята и развитието на селището и поминъка на неговото население.

Любопитно е да припомним, че името Земен е било дадено отначало само на железопътната гара, построена в неговото землище, а през 1925 г. и село Белово е преименувано на село Земен. Предложителите на това наименование са имали предвид да се възроди и запази името на средновековния Землънград, който е съществувал недалеч от мястото на сегашния град Земен в пролома на Струма. От 1974 г. Земен е обявен за град и сега е териториално-административен център на Земенската община от Пернишка област.

Днес името на Земен се свързва основно с известния Земенски манастир, който е национален паметник на културата и една от предпочитаните туристически дестинации у нас.

На празника тази година бяха връчени награди на номинираните в 10 категории хора, участващи в обществения живот на града и със заслуги за неговото развитие. Номинациите са били направени в рамките на кампанията „10 причини да остана в моя роден град”.