Откриха лова на дребен пернат дивеч

Откриха лова на дребен пернат дивеч

В събота- 10 август бе открит ловния сезон за дребен пернат дивеч както в страната, така и в област Перник. За сега в региона няма открито огнище на Африканска чума по свинете. Това не изключва необходимостта от спазването на строги мерки срещу евентуалното разпространение на болестта.

От Министерството на земеделието, храните и горите призоваха ловците да спазват мерки за биосигурност след прибиране от ловен излет.

В тази връзка заместник министърът на земеделието Атанас Добрев поздрави ловците по повод откриването на новия ловен сезон на дребен пернат дивеч. Той им пожела да спазват мерките за безопасност, „защото най-важното е това – колкото излезем, толкова да можем да се върнем в къщи”.

Той подчерта, че тази година ловният сезон се открива в усложнена епизоотична обстановка с африканска чума по свинете на територията на Република България. „Затова призовавам българските ловци, които излизат на лов, да спазват елементарни мерки за биосигурност и след прибиране от ловен излет, да си почистват обувките с вода със сапунен разтвор, да измият хубаво обувките си и гумите на високопроходимите си автомобили, с които са ходели по полетата на България. Все пак всички разчитаме на ловците, защото те са нашите очи, уши на терен и могат да ни помогнат много за откриването на нови случаи на африканска чума по свинете по дивите прасета“, заяви Добрев.

„Тази година има вкаран закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча. Ще гледаме груповият лов на дива свиня, който ще се открие в средата на септември, да продължи 2 месеца след официалното закриване на ловния сезон, което е втората седмица на януари. Ще има масов лов на гонки за диви свине. Това, разбира се, са в зоните, в които нямаме разпространени африканска чума по свинете. Още веднъж да пожелая да са живи и здрави българските ловци и наслука на всички“, каза още зам.-министър Атанас Добрев.

Хиляди ловци в цялата страна откриха новия ловен сезон за дребен пернат дивеч. От 10-ти август е разрешен отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци и бекас.  2795 са ловните дружинки на територията на страната, като по данни на Министерството на земеделието и храните 104 от тях няма да могат да ловуват към момента, защото на тяхна територия има установени случаи на диви свине с чума. Ловците ще трябва да следят и за видимо болни или мъртви диви свине. В случай, че бъде намерено мъртво прасе, задължително трябва да сигнализират ветеринарните власти. Заради Африканската чума ловният сезон на диви свине се удължава с три месеца.