Осъдиха на 15 години затвор  бивш кметски наместник за извършено убийство през 2017 година

Осъдиха на 15 години затвор бивш кметски наместник за извършено убийство през 2017 година

Бившият кметски наместник на трънското село Горочевци Пеко Миланов, е осъден на 15 години затвор за убийството на негов съселянин.

Трагедия се разигра на 24 април 2017 година. убийството в трънското село Горочевци е станало на 29 април, малко преди обяд. Тогава на телефон 112 е бил подаден сигнал за изчезването на 66-годишния Рангел Рангелов. Според информацията мъжът изчезнал след скандал със свой съселянин. Полицията съобщи, че по-късно на същия ден мъжът бил намерен мъртъв в гориста местност на около половин километър от неговия дом. Починалият бил с няколко огнестрелни рани в тялото, които се оказали фатални за кончината му.

Убитият мъж живеел в София, но пролетно-летните месеци прекарвал в Горочевци

Според местни жители, жертвата се оплаквал на свои съселяни, че съседът му го заплашвал с пушка.

В хода на разследването е установено и още едно престъпление. Подсъдимият е държал незаконно боеприпаси – ловен патрон 16-ти калибър, 52 бойни патрони кал.22LR, снарядена гилза от ловен патрон 12-ти калибър, 4 гилзи от патрони калибър 22LR/неотстреляни/, 2 гилзи 12 кал./неотстреляни/, 34 капсул-възнламенителите тип“Жевело“. За това нарушение на закона Миланов е осъден на две години лишаване от свобода. 

На основание чл. 23, ал.1 от Наказателния кодекс пернишкият Окръжен съд е определил на подсъдимия едно общо най-тежко наказание за двете престъпления -15  години лишаване от свобода при първоначален строг на изтърпяване.

От срока на наложеното наказание се приспада времето, през което той е бил задържан под стража – от 2 май до 15 декември 2017 година, както и времето, през което е бил с мярка за неотклонение „домашен арест”, считано от 15 декември 2017 до 21 август 2018 година,като два дни „домашен арест” да се зачитат за един ден „лишаване от свобода”.

Магистратите са решили още подсъдимият да изплати по 50 000 лева кръвнина на тримата близки на жертвата. По сметката на Окръжен съд – Перник той трябва да издължи 6000 лв държавна такса и 913.40 лв. за направени разноски от фазата на съдебното производство. Дължимата сума по сметката на ОД на МВР е 5898.24 лв. разходи, направени във фазата на досъдебното производство.Присъдата подлежи на обжалване и протест пред САС в 15-дневен срок.