Серия силни земетресения в Турция, срутени сгради

Серия силни земетресения в Турция, срутени сгради

Няколко силни земетресения едно след друго разтърсиха днес съседни окръзи в Югозападна Турция. Има информации за 23-ма пострадали, но е възможно броят им да е и по-голям. Разрушени са много сгради, главно къщи. Цари паника и уплаха. Десетки хора са навън, по улиците от страх да не последват нови трусове.

Земетресенията разлюляха обширна област по егейското крайбрежие на Турция.

Само за четири часа бяха регистрирани 56 труса с магнитуд от 1,1 до 6 по Рихтер.

Първо земен трус с магнитуд 4,8 по Рихтер разтърси района на Измир в 11.39 ч. Епицентърът му бе в град Сеферихисар, на около 80 км. от популярния егейски курорт Кушадасъ. Трусът стана на дълбочина около 9 км. Земетресението бе усетено осезаемо и в градовете Айдън и Маниса. Няма данни за пострадали, но земетресението е предизвикало силна уплаха и паника сред населението.

Последваха две силни земетресения в близкия окръг Денизли. Първият трус, станал в 14.19 часа, е бил с магнитуд 4,2 по Рихтер, а шест минути по-късно последва друг, още по-силен трус с магнитуд 6,0 по Рихтер, съобщиха от правителствената служба за управление при бедствия и извънредни ситуации. Неговият епицентър е бил в град Бозкурт на дълбочина 7,09 км. Сеизмичната активност причини разрушения по много сгради в района, включително на околийското управление в Бозкурт.

Под развалините се оказаха затрупани хора. От президентската пресслужба излъчиха съобщение, че „в пострадалите райони са изпратени спасителни екипи, които работят на място, както и че се доставят помощи за населението“.

Трусовете са били усетени доста осезаемо в Анталия, Бурдур и Ъспарта и са предизвикали уплаха и паника.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението.

Българското посолство в Анкара и генералното консулство в Истанбул са в постоянен контакт с турските власти и в готовност да окажат съдействие на сънародниците при необходимост, съобщиха от МВнР.

Българските граждани могат да се обръщат за съдействие към посолството ни в Анкара на телефони: +90 312 467 20 71; +90 312 427 51 42, както и към генералното консулство в Истанбул: +90-212-281-01-14, +90-212-281-01-15, 0090-212-281-01- 16.