Доставят нови съдове за смет по селата

Доставят нови съдове за смет по селата

Проблемът със съдовете за смет или по-скоро с недостига им, бе поставен вчера почти от всички кметове на селата в община Перник на вчерашната им традиционна месечна среща общинската управа. Тя бе водена от кмета д-р Вяра Церовска, участваха и зам.кметът Денислав Захариев и секретаря на общинската администрация Радослава Манова. На сбирката стана ясно, че Община Перник е подписала договор за доставка на нови съдове за смет. В рамките на следващия месец, в два транша ще бъдат доставени 35 броя съдове тип „Бобри“ и 773 бр. тип „Мева“. Също така по договор със сметосъбиращата фирма ще бъдат доставяни по още 20 броя нови бобри, както и ще бъдат ремонтирани по 20 броя от старите ежемесечно. Чрез тези мерки се очаква да бъдат удовлетворени нуждите на населените места и проблемът с образуване на временни нерегламентирани сметища да бъде разрешен. Именно за такава ситуация алармира кметът на Студена. Там незаконните бунища никнат непрекъснато, само миналата седмица са били изчистени седем, но отново се наблюдава създаването на нови нерегламентирани сметища, тъй като контейнерите и бобрите са почупени.

Според управниците на малките населени места вина за лошото състояние на контейнерите и най-вече на т.н. бобри имат сметосъбиращите фирми. След като се изпразнят в специализираните машини, работниците ги хвърлят грубо, чупейки колелата и капаците им.

На провелата се среща вчера бяха обсъдени и възникнали проблеми след силната ураганна буря в края на миналата седмица. Кметът Вяра Церовска увери, че е подписан договор с фирма за рязане и обезопасяване на опасни дървета и клони, като голяма част от проблемните места са локализирани своевременно, а по останалите се работи.

По време на срещата бяха изказани и искания за изкърпване и възстановяване на пътни настилки в населените места, вследствие на ВиК аварии.

Кметът на село Драгичево Виктор Викторов сподели за сериозния проблем с нведостига на питейната вода във високите части на селото, което през летните месеци набъбва до 5000 жители.

Проблеми с водоснабдяването през лятото има и в други села на общината.

Обсъден беше и казусът с Африканската чума по свинете. Секретарят на общината Радослава Манова увери, че ситуацията е спокойна и се поддържа непрекъсната връзка с кметствата, попадащи в двайсеткилометровата  зона на свинеферма „Цема“ ЕООД в село Петърч, община Костинброд. Жителите на засегнатите от мярката населени места в общината – Вискяр, Расник, Радуй и Дивотино, оказват разбиране и пълно съдействие при изпълнението на задължителните мерки за ограничаване на заразата, в т.ч. и клането на животните от личните стопанства.