Димитър, убил дядо Коста, действал при самоотбрана?

Димитър, убил дядо Коста, действал при самоотбрана?

Близките на заподозрения за убийството на 77-годишния поклонник Коста Янков, Димитър твърдят, че той  е действа при самоотбрана. Според бившата му съпруга мъжът й просто е защитил детето им, което е станало свидетел на тежкия инцидент  10-годишното момиченце видяло, че в късните вечерни часове в коридора има непознат човек и извикало баща си. „Той й е казал да притвори вратата. Детето е било изплашено, защото е видяло човек, който стои в коридора и каза, че е имал вода, торби покрай него. В торбата е стърчал някакъв нож. Детето се връща в стаята и казва, че има човек. Баща й излиза, вижда че има някакъв човек, бута детето вътре и оттам нататък става това, което и аз не знам какво е станало. Какъв човек може да влезе в 11 часа вечерта, в чужд дом, да се разхожда с нож в торбата? По каква причина? И да изплаши едно дете и да се каже че тоя баща сега е един престъпник… Благодаря му, че го е защитил, защото при мисълта, че нещо можеше да се случи с дъщеря ми, не мога да си представя просто тази ситуация… Благодаря на Митко, че я спасил”, каза още жената пред телевизионните камери.

Припомняме, че Коста Янков беше открит мъртъв край пътя между селата Дрен и Долна Диканя. За престъплението бе задържан мъж на влизане в Хърватска 46-годишният Димитър. По данни на прокуратурата във фаталната нощ на 26 юли заради влошеното си зрение дядо Коста, който именно по тази причина не се движел с групата поклонници, а вървял сам по шосето. В нощта на трагедията той объркал пътя.  За да намери черквата в Дрен и за да се присъедини към останалите поклонници от шествието към Рилския манастир, старецът попитал местна жена за пътя до храма, но заради проблемите си със зрението влязъл в частната вила.

„В това време, се прибрал извършителя на деянието, който е бил под въздействието на алкохол. Използвайки юмруци, ритници, след това и други средства, му е причинил смъртта. Той го е питал какво прави и с каква цел е в къщата и без да дочака отговор е започнал, така че на Бай Коста просто не му е даден шанс да говори. Разликата във физиката на двамата е такава, че още с първия удар и бай Коста не е оказал и никаква съпротива”, допълни прокурор Цветков.

Духовете в Пернишко се разбуниха, защото мнозина не приемат факта, че свидтелите на убийствената разправа са мълчали и не са привлечени под отговорност. За хората жобяснението ,че са мълчали от страх – както майката, така и съседът, който отгоре на всичко е помогнал да бъде превозено и хвърлено тялото на възрастния почти сляп поклонник, е неприемливо. Неприемлива е и позицията на бившата съпруга, защото не разбират каква заплаха може да е един дребничък, 50-килограмов дядо, който видимо е бил в лоша здравословна кондиция. Но дори заподозреният за убийството да е скочил да защитава детето си, все пак е трябвало да изслуша стареца, вместо да отнема зверски живота му, коментират перничани.

В близките дни се очаква извършителят на престъплението да бъде екстрадиран от Хърватия. Там е бил задържан след европейска заповед за арест.

От прокуратурата добавиха, че законът предвижда наказание за извършителя между 10 и 20 години, като то може да бъде удължен. Според законовата уредба фактът , че заподозреният е бил много пиян, когато е извършил престъплението, не може да бъде прието като смекчаващо вината обстоятелство, поясниха юристи.