Заподозреният за убийството на дядо Коста е задържан в Хърватия

Заподозреният за убийството на дядо Коста е задържан в Хърватия

Само за пет дни заподозреният за жестокото убийство на 77-годишния Коста Янков, който участваше в поклонническия поход „Светия път“, е разкрит, съобщиха на специална пресконференция вчера представители на органите на реда и пернишката Окръжна прокуратура – говорителят на обвинението прокурор Николай Цветков, Димитър Пешов – зам.началник на отдел „Криминална полиция” към ГД „Национална полиция”, комисар Сашко Христов –зам.директор на ОД на МВР в Перник и Яна Костова – зам.началник на отдел „Разследване” към пернишката Областна дирекция на полицията.

Задържан е 46-годишен дренчанин, чиято постоянна адресна регистрация е в София. От години обаче той прекарва по-голяма част от битието си в Италия, работейки като шофьор на ТИР, поясни говорителят на Окръжна прокуратура прокурор Николай Цветков.  

Прокурор Цветков поясни, че след престъплението заподозреният за жестокото убийство напуснал България. След издадена европейска заповед за арест, той е закопчан на граничен пункт в Хърватия, вероятно докате е пътувал към Италия. Екстрадицията му вече е поискана и вероятно до дни той ще бъде върнат у нас.

След приключването на досъдебното производство, ще му бъде повдигнато обвинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за убийство, което в хода на съдебното дело може да прерасне и в по-тежко обвинение по член 116. Ако бъде признат за виновен, задозреният, който според запознати  се казва Димитър и е разведен, може да получи присъда лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години.

Прокурор Цветков припомни, че дядо Коста е бил убит на 28 юли в село Дрен. Жестоко е отнет живота на един ентусиаст, който въпреки здравословните си проблеми и преклонната си възраст винаги  е участвал в подобни родолюбиви инциативи и ги е подпомагал със собствени средства, заяви представителят на обвинението. Заради проблеми със зрението старецът винаги се е движел встрани от групата, ползвайки асфалтовите пътищата. Последния му преход е бил от Кладница към Старо село, Горна Диканя и Дрен. Дядо Коста уведомил ръководителката на групата, че знае пътя, знае къде се намират радомирското село и черквата, където групата е трябвало да пренощува. След като не се появил в уречения час, а връзката с него била загубена, ръководителката на похода се опитала да организира търсенето му, уведомила и полицията, че старият човек е изчезнал и още сутринта при започналото издирване, тялото било намерено край шосето между Горна Диканя и Дрен, припомни обстоятелствата около трагедията прокурор Цветков. 

След първоначалния оглед се е смятало, че става дума за трагедия в резултат на ПТП, след което тялото е захвърлено, а за липсващите дрехи версията е била, че така авторът на деянието е опитал да прикрие следите си. Както „Съперник” вече писа, основания за версията давали травмите в горната част на тялото, заради следите от асфиксия не се изключвало и старецът да е бил удушен. 

В резултат на проведените следствени мероприятия, издирване на доказателства и една изключително тежка и уморителна работа на екипи на ОД на МВР,подпомогнати и от служители на «Криминална полиция» – София, случаят е бил изяснен.

Говорителят на пернишката Окръжна прокуратура прокурор Николай Цветков вчера поясни, че до истината се е стигнало в резултат както на многото проведени процесуялно-следствени действия,така и на показанията на открити и разпитани свидетели на престъплението, дадени пред съдия. Сред тях са неговата майка, както и съсед, който е помогнал да бъде натоварно в автомобил и транспортирано и хвърлено край пътя тяло на смазания от бой старец. Николай Цветков обясни, че къщата в село Дрен, където всъщност е убит бай Коста, е на майката на извършителя. Във фаталната сутрин възрастният мъж питал хора от селото за църквата, но заради намаленото си зрение се объркал и влязъл в имота на убиеца, който въпреки ранния час е бил под въздействие на алкохол.

46-годишният мъж се нахвърлил на Коста Янков с въпроси какво прави в имота му, , крещейки му, че е изплашил майка му и 10-годишната му дъщеря. Дори не му дал възможност да обясни какъв е случаят, а направо му се нахвърлил с юмруци и ритници, после, извличайки го на двора, го довършил. Просто го пребил до смърт, а след това с помощта на комшията изхвърлил тялото край пътя, чисто гол, само с чорапи на краката. Дрехите му при огледа не бяха открити, както и платнената торба тип мешка, в която поклонникът носел дребни лични вещи,  и мобилният му телефон, който бил от най-старите модели. Така вероятно заподозренит се е опитал да прикрие престъплението.

След случилото се съседът не е подал сигнал в полицията. Пред разследващите той обяснил, че се е уплашил убиецът да не ликвидира и него като свидетел на престъплението, обяснявайки още, че е запазил вещите на бай Коста, не е мил колата си и не я чистил. Прокуратурата няма да повдига обвинение срещу мъжа, който ще е основен свидетел по делото срещу убиеца.  От страх е мълчала и не алармирала полицията и майката на заподозрения, пред очите на която се е разиграла трагедията.  Възрастният почти сляп поклонник не е имал никакъв шанс да оцелее. Тежал е петдесетина килограма, а нападателят му е висок 1,80 метра и е двойно по-тежък от дядото, поясни Николай Цветков. Заподозреният е известне на органите на реда и правораздаването с нанесена лека телесна повреда в годините назад, употреба на алкохол, отнемане на чуждо имущество.

77-годишният бургазлия Коста Янков е доайен на туризма у нас и един от най-известните ултрамаратонци. Десетилетия наред дядо Коста е бил редовен участник в различни национални походи, свързани с исторически събития. Увлякъл е след себе си много млади хора, при всяка проява той е вдъхновителят, казват негови приятели. Изминавал е няколко пъти маршрута Ком-Емине, бил е в първите редици на походите по стъпките на Левски и Ботев и др.

„За него туризмът бе културно-исторически. Участваше в преходи, в които има родолюбива идея и кауза“, допълват близките му.  Приятели, близки, познати на възрастния човек споделят, че той е бил много отзивчив, готов на помогне на съседи и близки, на всеки който го потърси за съдействие, човек.