Мощна буря удари Пернишко, областният град вече се съвзема

Мощна буря удари Пернишко, областният град вече се съвзема

Перник вече се съвзема след мощна буря, каквато перничани не помнят през последните години. Буквално за минути улиците се превърнаха в реки за минути, а почти ураганният вятър допълнително създаде усещането за сериозно бедствие.

Няколко квартала останаха без ток, стихията почупи дебели клони, изкорени дървета. Заради паднали дървета в района на Владая, посока Перник движението бе доста затруднено. Граждани алармираха и за паднали камъни в района на Кървавото, представляващи сериозна опасност за движението. Имало е и сигнали за потрошени от паднали тежки клони върху автомобили – пет в кв.Изток и три – в „Твърди ливади”. От някои сгради от силния вятър са летели дори керемиди.

Бури са преминали и през Радомир, Батановци, Дивотино, и други села в региона. Тепърва ще се уточняват щетите от водната стихия, ударила миньорския град тази вечер. 

Кметът на общината Вяра Церовска веднага вдигна на крак целия си екип. Извършен бе обход на целия район, за да се видят на мястото щетите от стихията и да бъдат взети най-адекватните мерки за отстраняването им.

Цялата внощ и на следващия ден екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” отводняваха пътища, отстраняваха паднали дървета е на обход по местата наводнени от силната лятна буря тази вечер. Още в първите часове на стихията подадените  сигнали са били над 20.

Традиционно образувалите се критични точки бяха входовете на града при кварталите Химни дол и Дараците, на бул.“Юрий Гагарин“ в района на бензиностанция „Еко“, ул.“Софийско шосе“ в района на Автогарата, скоростната магистрала след моста при ТЕЦ „Република“ посока Център, ул.“Рашо Димитров“. Имаше паднали клони по пътя за село Кладница както и на ул. „Благой Гебрев“. Части от кв.“Изток“ бяха останали без електрическо захранване.Нарушено бе и част от уличното осветление по бул. „Ю. Гагарин“, но екип на фирмата, поддържаща осветлението в Перник, отстрани проблема. Усилено работиха и екипите на ЧЕЗ по отстраняването на авариите, така че електроподаването бъде възстановено в максимално кратки срокове.

В днешният ден кметският екип продължи да работи, за да стане ясна напълно картината за пораженията след страшната буря, ударила Пернишко. Продължи разчистването основно на дърветата, ОП „Фбло” и озеленяващите фирми се ангажираха с тази задача. Изясняваше се колко точно са пострадалите и приблизително какви са материалните щети. Засега най-добрата новина е, че няма пострадали хора.