Губернаторът следи мерките срещу заразата в Трънско

Губернаторът следи мерките срещу заразата в Трънско

Областния управител Ирена Соколова се срещна с кмета на община Трън Цветислава  Цветкова, с която обсъдиха съвместните действия и предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете (АЧС) в пограничния край.

В района попада ГКПП „Стрезимировци” и се явява външна граница на Европейския съюз, откъдето  всекидневно се осъществява трансфер на влизане и излизане на превозни средства . 

Цветкова представи обстойно пред губернатора решенията от провелата се вчера Общинска епизоотична  комисия и поетите ангажименти по неразпространението на АЧС. 

Особено важно е да се знае, че във връзка с превантивните мерки, се налага  24-часов контрол и проверка на моторни превозни средства и ремаркета в посока град Трън. Дейностите ще се осъществат съвместно между РПУ – Трън и Гранична  полиция. Проверителен пункт ще следи за превозвани стоки, фураж, животни, меса  и др. 

Цветкова направи обобщение пред губернатора, че членовете на Общинската епизоотична  комисия, са излезли със становище за проверка и обход, заедно с представител на ОДБХ-Перник, на пазари и тържища на открито. По думите й тези места  крият потенциална опасност от проникване и пренос на заболяването.