Много въпросителни около убийството на поклонника

Много въпросителни около убийството на поклонника

Разследващите от полицията и прокуратурата в Перник заявиха категорично, че 77-годишният дядо Коста Янков, който изчезна от поклонническото шествие в памет на Св. Йоан Рилски, е бил убит. Засега разследващите работят по няколко версии за тежкото криминално деяние. Загадките около жестокото престъпление обаче са много.

Първоначално се смяташе, че той е бил блъснат от джип заради травми в горната част на тялото, после се появи версия, че е удушен, тъй като трупа наистина е имало следи от асфиксия.

Говорителят на пернишката Окръжна прокуратура прокурор Николай Цветков заяви: „Убийство е с оглед на това в какъв вид е намерен трупът. Имал е липсващи вещи и синини по тялото. Причината за смъртта не е известна, защото има следи от душене, но има и следи от физическо насилие.”

 Тялото на дядо Коста е било открито до пътя, свързващ селата Дрен и Долна Диканя. Все още обаче не е ясно дали той сам се е озовал тук или е бил докаран от автомобил.

„По това, което се е събрало като доказателство и като следи по тялото, се предполага, че убийството е станало на друго място, а трупът е пренесен. Досега поне не си спомням да има извършено убийство и да не са намерени никакви доказателства, които да насочат към извършителя. И ме озадачава това защо трупът не е скрит, а е оставен близо до пътя”, каза още прокурор Цветков.

От полицията изключват вероятността престъплението да е извършено от друг човек от поклонническата група. Проверяват се няколко съмнителни лица в района, включително и такива с психични отклонения. Разпити се водят и с хора от обкръжението на убития от Бургас, които са знаели, че по време на шествието той ще се движи предимно сам. Мъжът не е носил пари в себе си.

77-годишният Коста Янков е доайен на туризма у нас и един от най-известните ултрамаратонци. Той е родом от пловдивското село Плодовитово, но дълги години живял в град Българово, Бургаска област.

Десетилетия наред дядо Коста е бил редовен участник в различни национални походи, свързани с исторически събития. Увлякъл е след себе си много млади хора, при всяка проява той е вдъхновителят, казват негови приятели. Изминавал е няколко пъти маршрута Ком-Емине, бил е в първите редици на походите по стъпките на Левски и Ботев и др.

„За него туризмът бе културно-исторически. Участваше в преходи, в които има родолюбива идея и кауза“, допълват близките му. 

Както вече стана ясно, дядо Коста тръгва още на 1 юли от Велико Търново, включвайки се  в поклонническия поход “Светият път”. Така и не стига до Рилския манастир. Тъй като имал проблеми със зрението, пенсионерът се движел отделно от групата, само по асфалтов път. Поддържал обаче постоянна телефонна връзка с останалите поклонници. 

Приятели, близки, познати на възрастния човек опровергават слуховете, че е бил агресивен и конфликтна личност и твърдят точно обратното.Кметът на град Българово, който добре познавал убитият Коста Янков заяви, че той е бил много отзивчив, готов на помогне на съседи иблизки, на всеки който го потърси за съдействие, човек.