Създават Национална научна мрежа на медицинските университети

Създават Национална научна мрежа на медицинските университети

Национална научна мрежа на медицинските университети ще се изгражда в България. Целта е да се осигури напредък в разработването на лекарства. Това заяви пред БНР зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева. Тя участва във форума за иновативни медикаменти, който се проведе в МУ-Пловдив .

Инициативата за иновативни медикаменти е съвместен проект на ЕС и Европейската асоциация на фармацевтичните индустрии. Оперира с бюджет от 3,3 млрд. евро за периода 2014 – 2024 г. До момента са разработени над 7 000 научни продукта. България обаче все още изостава от тези процеси и е време учениците и бизнеса у нас да обединят усилия за реализиране на публично-частни партньорства в рамките на инициативата, подчерта зам.-министър Ангелиева.

„Смятам, че нашите медицински университети имат голям потенциал. Имат вече модерна база за обучение, имат много международни контакти. Но все още, за съжаление, виждаме, че нашите академични среди от медицината не присъстват силно в европейските мрежи за наука и иновации“, каза още Ангелиева.

Обединението за общи действия и натрупване на капацитет трябва да се случи с бързи темпове, защото предстоят и предизвикателствата пред следващата рамкова програма на ЕС Хоризонт Европа 2021 – 2027 г.

Разработването на ефикасни ваксини срещу ебола и друго заболявания и нови антибиотици, към които хората не са резистентни са сред най-големите предизвикателства във фармацевтичната индустрия. Това каза пред „Марица“ Николас Креф, главен мениджър на Европейската Федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

„Много е важно с новите медикаменти да помогнем за подобряването на здравето на хората. За целта работим съвместно със специалисти от цяла Европа. Българските компании и специалисти са на много високо ниво и участват успешно в проектите „, каза още Креф.

По думите му използването на антибиотиците е помогнало много за подобряването на здравето на хората, огромен прогрес в лечението на инфекциозните заболявания и за спасяването на милиони човешки животи.

Заместник-ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заяви, че провеждането на този форум показва, че МУ-Пловдив разполага със специалисти и техника на световно ниво, които успешно участват в международните проекти.