Ремонтът на надлез „Иван Вазов” не е блокиран!

Ремонтът на надлез „Иван Вазов” не е блокиран!

Блокиран ли е строежът на моста над пазара в Перник? Въпросът отдавна вълнува перничани, които не крият притесненията си и в социалните мрежи.Съоръжението е в лошо състояние и в момента там има наложени ограничения за автомобили, които са над 3 тона.

Отговорът на наболялата тема дава кметът на община Перник д-р Вяра Церовска:

„Държа да кажа, че този надлез, който е в центъра на града, е в това състояние от много години назад. Той по време на земетресението е пострадал допълнително. И не открихме нито едно писмо, с което да се казва, че има проблеми в конструкцията или каквито и да е нарушения по неговите възможности за транспортен достъп. Преценили сме, че този надлез има нужда от сериозен ремонт. Поради това сме направили първо обществена поръчка, след което изцяло сме направили проект – този проект, който е за ремонт и реконструкция на ул. „Иван Вазов“ в град Перник, над републикански път 1-6 и жп линия София-Радомир. Проектът е утвърден, минали сме през всички съгласувания, тъй като това наистина е надлез, който е в центъра на града, минава над цялата жп линия, над републикански път, свързва два квартала, осигурява връзка между „Каменина“, „Ралица“ и „Могиличе“ с централната градска част. Конструкцията му е стоманобетонна и не е във възможностите на общината сама да направи този ремонт. Прогнозната стойност на обекта, на този ремонт и реконструкция, е 1 650 000. Отправили сме искане, имаме разрешение за строеж, което сме получили още миналата година, и на база на това сме поискали от Комисията по бедствия и аварии да получим средства, за да реализираме обекта. До този момент сме получили целева субсидия в размер на 600 000 лева – на 25 април 2019 година. Провели сме обществена поръчка, днес е отворена обществената поръчка, има две фирми, които са заявили участие. Хубаво е, че те са с доста добра история по отношение на опита им в изграждането на пътя. И се надявам в съвсем кратък срок да бъде избрана фирмата изпълнител, за да може да се спази този проект. Тъй като в този проект е заложено изцяло промяна на конструктивната схема на надлеза, предвижда се основно ремонтиране на стълб № 4. Премахват се, загубилите функционалност от дълбоката корозия, стоманени ролкови лагери при устоите на стълб №4 и се заменят с еластомерни лагери тип Е. Прави се ремонт на частите от долните пояси на главните греди. Има демонтажна работа, възстановяване с бетон на повърхността на тротоарите и корнизите, монтаж на нови стоманени пешеходни парапети с височина най-малко 110 см, изпълнява се нов пласт на настилката, изравнителен бетон, хидроизолация, която не изисква предпазно покритие, трябва да се направи двупластова асфалто-бетонна настилка, да има монтаж на нови преходни конструкции, да има саниране на участъците с нарушено бетонно покритие. Така че всичко това са много сериозни дейности. Ние няма как да избегнем процедурата „обществена поръчка“, няма как да направим ей така възлагане на „Жилфонд“, защото може да се направи без конкурс. Има законови процедури, които изтичат. Съвсем скоро ще бъде избрана фирма изпълнител и съм убедена, че при един добър контрол ще се направи всичко това, което е заложено в проекта.”

С изявлениетож на градоначалника се слага край на някои коментари по темата, които периодично се появяват в публичното пространство и които отново се използват от опоненти на управляващите в предизборния период. Припомняме, че наскоро народният представител Станислав Владимиров направи подобно изявление. Той заяви, че е информирал премиера за забавено начало на реконструкцията на опасния надлез, въпреки че през май т.г. правителството отпусна 600 000 лв, за ремонта, които са били получени в общината.

Изявлението на кмета на общината слага край на спекулациите по темата, а перничани се надяват, че ремонтът наистина ще започне скоро и дългогодишният проблем с опасното пътно съоръжение най-сетне ще бъде решен.