Намереният мъртъв участник в похода „Светият път” е бил убит!

Намереният мъртъв участник в похода „Светият път” е бил убит!

77-годишен участник в първия у нас поклоннически поход „Светият път“ от Велико Търново до Рилския манастир е бил убит, съобщават агенции, позовавайки се на Окръжната прокуратура в Перник. 

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР официално съобщиха, че прокуратурата и полицията изясняват причините за смъртта на възрастния бургазлия. От направената аутопсия са установени следи от насилие по цялото тяло. Провеждат се процесуално-следстевни действия под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник и работата по започнатото досъдебно производство продължава. Издирва се извършителят на престъплението.

Припомняме, че тялото на възрастния мъж, който е от Бургас и се казвал Коста Янкон, е било открито в неделя край пътя между радомирските села Дрен и Горна Диканя. Първоначалната версия беше, че човекът е получил инфаркт.  Пенсионерът се движел самостоятелно от групата и само по пътищата, тъй като има очно заболяване и зрението му било намалено. Той обаче поддържал постоянна телефонна връзка с останалите участници в похода.

В неделя сутринта водачка на група подала сигнал, че е загубила връзка с бургазлията. Служители на полицията и кметът на село Дрен започнали обход на района. След около час мъжът бил намерен мъртъв. Първоначално криминалистите решили, че участникът в поклонническия поход е бил блъснат от джип, тъй като имал травми в горната половина на тялото. Сред поклонниците пък се разпространила версията, че е починал от инфаркт. Някои от участниците в похода споделили пред близки, че убитият мъж е бил конфликтен и почти всяка година имало проблеми с него.

При аутопсията обаче са установени следи от асфикция (задушаване). 

Припомняме, че поклонници изминаха пеша над 600 км от Велико Търново до Рилския манастир, за да се включат в първия у нас поклоннически поход „Светият път“. Шествието бе посветено на 550-тата годишнина от връщането на мощите на Свети Иван Рилски от старата столица Търново в Рилския манастир, а маршрутът, който извървяха участниците, повтаря пътя, по който са минали и монасите през 1469 година. Част от поклонниците прекосиха цялата страна, за да почетат паметта на Свети Иван Рилски – закрилник и небесен покровител на българския народ. Над 20 души извървяха всичките 600 км от Велико Търново до Рилския манастир, а стотици други се включваха за кратко в отделните етапи по пътя. За съжаление убийството почерни инициативата, в която се включиха стотици българи.