Частен зоопарк в пернишкото село Лесковец

Частен зоопарк в пернишкото село Лесковец

Когато преди около месец кметът на пернишкото село Лесковец Андрей Райчев на регулярната среща на кметовете поиска черен път в селото поне да бъде настлан с трошляк заради частния зоопарк, превърнал се в емблема и визитна картичка за селището, едни се поусмихнаха, други приеха новината с леко недоверие. И даже с очудване.

Днес обаче никой не би приел подобно изявление като новина. Защото частният зоопарк, макар и леко по-малък от тези в големи български градове и в сравнение с който пернишкият зоокът е прашинка, се радва на изключителен интерес.

Посрещаме ежедневно гости не само от региона, а от цяла България, разказа собственикът на атракцията и допълва, че тези дни му се обадила дори съпругата на футболната звезда Дарко Тасевски, която се поинтересувала как може да доведе група от Чавдар.  Стопанинът има добър бизнес, дава работа на доста хора, но не желае името му да се огласява. Не иска слава. Просто прави всичко с мерак и с любов – към животните и хората, най-вече – децата.

Кончето Алиса

А зоопаркът, който официално е открит на 2-ри юни тази година, му носи само радост. Когато направил първите стъпки, бил далече от мисълта, че един ден тук ще пристигат и деца, и възрастни от цяла България, за да се порадват на питомцитке му. В основата е любовта на дъщеря му и внучката Алис, на която е наречен и зоопаркът, към животните и птиците. Както и желанието да могат да бъдат показани те на повече любознателни.

Алпаки

Сега и самият собственик е загубил точната сметка на своите питомци. Но в Лесковец могат да бъдат видяни десетки видове птици, някои от които са редки, както и четириноги. Малчуганите най-много се радват на малките кончета и понитата, на носатите мечета, алпаката, кенгурото. Но и различните птици, някои от които идват от далечна Тасмания, не са за подценяване.

Самият собственик е помислил за всичко – красивата детска площадка в района дава възможност малчуганите поуморят ли се от обиколката, да поиграят на слънце и шарена сянка. А възрастните да приседнат на раздумка. Зеленина не липсва…

И още нещо – тук хигиената е на изключителна висота. Гостенка на зоопарка, която се радвала на животните в неделя, сподели, че освен вълнението около тях, била впечатлена и от чистотата. Тръгнала леко предубедена, че ще се сблъска с неприятната миризма, характерна за зоопарковете, но тук подобно нещо нямало. Просто си личи, че всичко в малкия зоопарк в Лесковец е направено и се поддържа с мерак и с любов, казва младата дама.

Ако се колебаете как да използвате почивния си ден – посетете Лесковец и неговата „визитна картичка”, както казва кметът на селото. Зоопаркът е само на 400 метра от главния път и поставените указателни табели ще ви помогнат лесно да се ориентирате. А стопанинът е категоричен – не иска да ангажира общината с ремонти. Да, пътят е черен, но не е лош, пък и аз ще го насипя с малко чакъл тези дни, споделя бизнесменът.