100 годишнината на футбола отпразнуваха тържествено в Перник

100 годишнината на футбола отпразнуваха тържествено в Перник

90 значки – златни, сребърни и бронзови, от Българския футболен съюз, 72 плакета  и над 40 грамоти  от футболен клуб „Миньор“  бяха връчени на юбилейното честване – 100 години футбол в Перник . С призовете бяха удостоени бивши футболисти, ръководители и спонсори на ФК „Миньор“ на сцената на Общински драматичен театър „Боян Дановски“. 

Всички спортни деятели и гости в залата бяха поздравени от кмета на Община Перник Вяра Церовска. Сред официалните лица на празника бяха главният секретар на министерството на спорта Асен Марков, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, зам.-кметовете Денислав Захариев, Владислав Караилиев, Севделина Ковачева и Йордан Павлов, който е и председател Управителния съвет на клуба, секретарят Радослава Манова, областният управител, председателят на ОбС, Михаил Касабов – вицепрезидент на БФС, Цветомир Найденов – представител на ЕФБЕТ, спомоществователи, деятели и  кметове на населени места.

„За мен е истинско удоволствие да присъствам днес на 100-годишнината на най-великия пернишки футболен клуб. „Миньор“ е запазена марка в спортния живот на Перник. Той е нашата гордост, емблема и  спортна слава през годините. Жълто-черните винаги са имали най- вярната публика, която доказа, че в нашия град футболът е обичан“, сподели кметът Вяра Церовска. 

„Това е една дълголетна традиция, с която са свързани имената на стотици играчи, треньори, ръководители и на хиляди фенове и перничани. Защото „Миньор“ не е само футболен клуб. Това е социален феномен, който в своята вековна история запази идентичността си и беше част от съдбите на тези, които носят в сърцата си любимия отбор“, каза още кметът,която беше удостоена с  плакети от БФС и футболния клуб „Миньор“ в знак на благодарност. 

От Българския футболен съюз бяха подготвени благодарствени плакети на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, на спортния министър Красен Кралев, на двата тима „Миньор“ Перник и „Миньор“ Чикаго, които ще играят в събота юбилейния мач. Бяха дадени и два плакета от Зоналния  съвет на БФС – София . Отличията получиха Валентин Лазаров – председател на Областния съвет на БФС и Десислава Стойова – гл. експерт по спорта в Общината.

В рамките на официалната церемония беше излъчен филм ретроспекция „100 години Миньор“, в който бяха представени важни и любопитни факти за клуба. 

Футболът е дизайнерска игра – с точна преценка за всеки пас и пласиране на терена. Всяка секунда и всяко движение е творчество. Определят го като отборна игра, която разкрива блясъка на творческия индивидуализъм. Това каза водещата на церемонията Десислава Стойова. Празникът завърши с блестящи изпълнения на балет „Ида“.

Тя благодари за пожеланията и отправи и тя пожелание за здраве и дълго