ЧЕЗ реновира клиентския си център в Перник

ЧЕЗ реновира клиентския си център в Перник

Ръководството на ЧЕЗ откри реновиранияЦентър за обслужване на клиенти в гр. Перник, намиращсе на ул. „Света Петка“ № 65.Осъвременениятофис ще допринесе за по-голямоудобство при обслужването на клиентите на дружествата на ЧЕЗ в България.

„От стъпването си на българския пазар преди близо 15 години ЧЕЗ непрекъснато инвестира в подобряване на обслужването. В резултат на това вече предлагаме над150 вида услуги, които улесняват нашите клиенти и им пестят време. Вярвам, че обновяването на този Център е поредната крачка към повишаване качеството на работата с клиентите,като ще ни помогне и  по-бързо да удовлетворяваме техните искания. Персоналното отношение е част от професионалните ни цели“, каза Вежен Фотев, директор „Обслужване на клиенти“ в ЧЕЗ България.

Освен характерната за съвременните офиси система за управление на опашките, в реновирания клиентски център вечеса създадени и отделни помещения за  работа с клиентите на ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България,което ще улесни клиентите и ще оптимизира времето за индивидуалното им обслужване.

Центърът за клиенти в Перник запазва своето работно време от 08:30 до 17:00 ч. във всеки работен ден от седмицата с изключение на понеделник, когато удълженото работно време е до 18:00 ч.,и сряда, когато започва в 8:00 ч.