Общината приема заявления от търговци за Деня на чешмаря

Общината приема заявления от търговци за Деня на чешмаря

На 4 август в местността „Мечката” край пернишката хижа „Славей” ще се проведе поредният празник, посветен на Деня на чешмостроителя. От общинската администрация информират желаещите търговци да участват в него, че трябва да подадат заявление в деловодството на общината за извършване на търговска дейност на открито. Таксата за ползване на терени, на които се провеждат панаири, събори и други празници е 3 лева на квадратен метър за четвърта зона на ден, съгласно Наредбата за определяне и администриране на местни такси и администриране на услугите на територията на общината. За търговци, които имат ТЕЛК решение, тя е намалена с 50 процента.

Има определени изисквания и за управителите на фирми. Те ткрябва да подадат заявление за разрешение за извършване на търговска дейност на открито. Нужно е и удостворение – копие, издадено от Агенцията по вписванията за аткуалното състояние на фирмата със срок не по-дълъг от 6 месеца от издаването му. То се прилага само ако не е посочен нейният ЕИК. Когато има ТЕЛК решение, копие от него се прилага .за сведение и се връща при получаване на разрешението.

Временните търговски съоръжения – сергии и скари, ще се разполагат по схема, одобрена от главния архитект на общината.  Изискването е скарите да бъдат на дървени въглища. Едно място за сергия е с размер от 2 кв.м. – 2/1, а за скарите – 20 кв.м. – 5/4 метра, като в това пространство влизат и масите и столовете за сядане.

Разрешените стоки за продажба са ядки, захарни и тестени изделия, варена царевица, имитационна бижутерия, сувенири, детски играчки, скара, безалкохолни напитки и бира.

Продажбата на промишлени стоки – дрехи, бельо, обувки и други, е забранена.

Всеки търговец или фирма, която работи на събора без издадено разрешение, ще бъде санкциониран,  предупреждават от общинската управа.