120 кучета от кучкарника в Перник осиновени у нас и в чужбина

120 кучета от кучкарника в Перник осиновени у нас и в чужбина

Пернишкият приют за бездомни кучета, намиращ се в квартал „Кристал”, е сред най-големите и най-добрите в страната. Според официалните данни на БАБХ, която води регистър на приютите в България, по-големи са само тези в София, Шумен, Варна, Русе и Добрич.  Парцелът е с площ от 4 декара, застроени са 141,4 кв.м. Засега разширяването на приюта до границите на парцела не е възможно заради липсата на финансов ресурс в бюджет 2019, поясни кметът на общината д-р Вяра Церовска на последната сесия на ОбС. Капацитетът на приюта, който се стопанисва от общинското предприятие „Общинско обсрлужване”, е за 150 животни.

Въпреки ограничения паричен поток, за кратък срок визията на обекта е променена към по-добро. Цялата площ на приюта е настлана с фрезован асфалт, който на места е положен върху дренираща фракция, а това позволява поддръжката да  отговаря на хигиеннитке изисквания, както и нормално движение на хора и животни.

Ремонтирани са увредените някога външни и вътрешни боксове, подобрени са условията за работа на персонала, за които вече освен ремонтираните помещения, в които да могат да се преобличат спокойно, има и осигурена топла вода през студените месеци. Закупено и монтирано е оборудване за ветеринсарно медицинската амбулатория. С помощта и на дарители са изградени 28 кв.м. външни помещения и над 420 кв.м.нови заграждения, с което е прекратено свободното преди движение на животните в обекта, поясни градоначалникът.

Бюджетът на приюта е 75 312 лв, от които само за храна на животните месечно отиват между 1800 и 2200 лева. „Общинско обслужване” е създало и администрира своя страница, даваща пълна информация за дейността на приюта и предприятието.

От началото на 2019 година, във връзка с изпълнението на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, са извършени много проверки. 36 от тях са завършили със съставяне на протоколи, съставени са 6 акта за установени административни нарушения , наложени са 12 глоби с фиш, информира още градоначалникът.  В резултат на извършвани проверки за спазване на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за местни данъци и такси, от 2016 до края на 2018 година в дирекция „ Местни данъци и такси” в Перник декларираните домашни кучета са 191, а за сравнение от началото на 2019 година до момента броят им е 127, допълни кметът Вяра Церовска. Тя допълни, че се извършват и редовни проверки съвместно с Областната дирекция на МВР , Първо и Второ районно управление.