Наполовина са намалели болните от варицела в областта, установи РЗИ

Наполовина са намалели болните от варицела в областта, установи РЗИ

Въпреки високите температури, през изминалата седмица са намалели наполовина болните от заразни заболявания. Констатираните случаи са 9, при 20 за предходната седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник. Наполовина са намалели и болните от варицела през този период. Установените болни са 6 от Перник, при 13 за предходната седмица. Най-много са болните на възраст от 1 до 4 години- 3-ма.

Наблюдава се леко повишаване на заболелите от остри респираторни заболявания. Регистрирани са 21 случая, при 17 за предходната седмица. Заболеваемостта през периода е 28,52 %oo, при средна за страната 34,72 %.

През изминалата седмица е констатиран 1 болен от туберкулоза от Перник, който е хоспитализиран в СБАЛББ- Перник.  

За пръв път тази година у регистриран 1 болен от коклюш. Става въпрос за дете от Перник.

Установен е и 1 болен от ку-треска от Перник. Той е хоспитализиран  в Инфекциозното отделение н МБАЛ „Р. Ангелова”-Перник. Болният съобщава за ухапване от кърлеж.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 106 проверки. От тях 50 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене.

Здравната инспекция продължи и през изминалата седмица ежедневния мониторинг на питейните източници. Взети са 96 проби от различни водоизточници, за да се установи дали подаваната от тях вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.