НЗОК ще изплати надлимитната дейност на някои лечебните заведения

НЗОК ще изплати надлимитната дейност на някои лечебните заведения

НЗОК ще изплати надлимитната дейност на лечебните заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. Това съобщи председателя на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева след днешното заседание на Надзора.

„Взехме решение да бъде заплатена дейността на болничните лечебни заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. За да не се акумулират и трупват лихви, дейността ще бъде заплатена със средства от оперативния резерв, а парите ще бъде преведени заедно със следващото плащане от Касата“, каза Начева.

Това плащане касае само няколко лечебни заведения, предимно държавни, за които съдът се е произнесъл окончателно.

Надзорниците са се отказали от идеята да се споразумяват с лечебните заведения, за да не се налага Касата да плаща и лихви за извършената от тях, но незаплатена дейност. „Тъй като практиката е твърде разнородна, причините и факторите, довели до т.нар. надлимитна дейност са твърде много, се взе решение, че най-прозрачната и правилна стратегия е да се чака решението на съда“, каза още Жени Начева.

Тя уточни, че на днешното заседание е бил приет отчета за изпълнение на бюджета за шестмесечието и не са констатирани тревожни тенденции.

„Изпълнението на средствата е в рамките на планираното до този момент, като в това число са средствата за лекарствените продукти за домашно лечение, за онкологично лечение и за болнична помощ. Може би един от факторите за това е, че договорихме с БЛС и БЗС параметрите на дейност от началото на годината и това помогна за по-правилното планиране на средствата. Не очакваме до края на годината напрежение по отношение на бюджета“, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК