„В и К”- Перник предприе мерки за ликвидиране на пожара в пречиствателната станция за отпадни води

„В и К”- Перник предприе мерки за ликвидиране на пожара в пречиствателната станция за отпадни води

Както Днес и утре вече информира, при проверка експерти на РИОСВ-Перник установиха, че причината за обгазяването на Радомир са запалените депонирани утайки в пречиствателната станция за отпадни води в Батановци.Еко инспекцията издаде протокол и заповед за изгасяването  на пожара.

От „В и К”-Перник, който е стопанин на пречиствателната станция за отпадни води, информираха, че са предприети необходимите мерки, за да бъде първо локализиран, а след това и потушен възникналият пожар в пречиствателната станция . „ Вследствие на високите температури е станало самозапалване на депонираните утайки в полетата за изсушаване. След като потушихме пожара сме организирали денонощно пръскане с вода, за да предотвратим евентуално повторно самозапалване. В момента няма никакво обгазяване, за което сме информирали своевременно и РИОСВ”, увери инж. Витанов. На въпроса на Днес и утре- не трябва ли натрупаните утайки в полетата за изсушаване периодично да се почистват, за да се избегне подобно самозапалване, шефът на водоснабдителното предприятие отговори:”По принцип трябва да се почистват тези полета, но на този етап няма как”.

Да се надяваме, че с реализирането на големия воден проект, който предвижда и рехабилитация и на пречиствателната станция за отпадни води, подобни инциденти няма да се допускат.