Губернаторът на Перник и представители на държавни институции провериха ГКПП „Стрезимировци” за спазването на мерките за превенция срещу Африканската чума по свинете

Губернаторът на Перник и представители на държавни институции провериха ГКПП „Стрезимировци” за спазването на мерките за превенция срещу Африканската чума по свинете

Областният управител Ирена Соколова проследи механизма по дезинфекция на входящите на ГКПП „Стрезимировци” моторни превозни средства, съвместно с представители на ОДБХ, ОДМВР, Гранична полиция, Областно пътно управление и Отдел „Автомобилна администрация”.

От 1 юли до момента в страната ни през този граничен пункт са преминали 2900 автомобила, а броят на излезлите в посока Република Сърбия е 1750.

Процесът на технологична обработка се изразява в система от свързани помежду си датчици за движение и автоматично задействащи и впръскващи дезинфектант дюзи. Препаратът, с който се обработва ходовата част на превозните средства е “Virkon S”.

Служителите в митницата извършват щателен контрол и проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците за нерегламентиран внос на месо или месни субпродукти. Всички намерени и иззети храни се обработват с препарат и се унищожават.

С цел недопускане на заразата на българска територия с внос на месо и месни продукти, фуражи и живи животни на ГКПП „Стрезимировци“ е организирана  информационна кампания с табла, брошури и лично уведомяване за актуалната ситуация по разпространението на болестта, клиничните й признаци и начини на заразяване. 

Африканската чума по свинете (АЧС) е силно контагиозно вирусно заболяване. Патологията на вируса е комплексна, а резистентността му може да достигне до 1000 дни дори в замразено свинско месо.

До момента на територията на област Перник няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете.