И превозвачи хранят сивата икономика

И превозвачи хранят сивата икономика

Превозвачите често се оплакват от загубите, които им причинява т.н. нерегламентиран превоз. Обаче според наблюденията на най-големия български синдикат – КНСБ, делът на  симия сектор в транспорта, автосервизите, автоморгите е сериозен.

От РС на синдиката в Перник алармират, че че част от лицензираните автобуси за превоз на пътници по утвърдените линии ще не издават билети, ако изрично и категорично пътникът не поиска бу бъде предоставен.

Според перничани,  изрядни в това отношение са возилата, обслужващи пътниците по линиите 16 и 17. Водачите на малките бусчета по останалите маршрути, включително и до столицата и обратно, прибират парите на пътниците, но билети не дават. В много случаи – дори да си го поискаш, срещаш само намусена физиономия, сякаш ти си виновен.

Друг сериозен проблем са т.н. черни таксита. В региона незаконни маршрутки и частни леки автомобили  се движат до столицата и до Радомир и обратно, возещи пътници на цената на билета , без никаква лицензиоонна дейност, без никаква поддръжка, са категорични от РС на КНСБ. Това увеличава вероятността от пътни инциденти , причинени от неизправни автомобили, поради неправилни и некачествени ремонти и поддръжка, извършени от нискоквалифициран персонал и с резервни части със съмнително качество. Нерегламентираният превоз води и до друг неблагоприятен резултат – редица мзалки населени места остават без транспортно обслужване.

Според наблюдения на пернишките синдикалисти, броят на автосервизите в Перник вероятно е няколкостотин, но е сигурно, че тези, които издават документ за извършен ремонт на автомобил и дават гаранция за качеството на извършената услуга, са единици.