Манастирите на Краище – новото Светогорие

Манастирите на Краище – новото Светогорие

Кои са корените ни и защо традициите са онова, което винаги ще ни води напред като народ, е тема, по която се говори непрекъснато в публичното пространство, ключов момент е и във възпитанието на децата ни.

Защото България има нужда отново да се гордее с духовните си устои, с огромното си църковно и културно-историческо богатство, което напоследък сякаш подминаваме, унесени в забързаното си ежедневие. А в Краище – този географски район, обхващащ Западните покрайнини на страната ни, териториално разположен основно в Община Земен, както и в съседните общини – Ковачевци, Брезник и Трън, са скътани не само прекрасни природни гледки и пейзажи, но и множество християнски храмове, закътани в крайните гори на този район и неразрушени от повратностите в историята ни.

Тук се намират приказни манастири, църкви и параклиси и макар мнозина вероятно да смятат, че това е район, който сякаш развитието на България е подминало, истината е, че никъде другаде у нас няма толкова силно усещане за запазване на изконната вяра, традиции и култура – като се започне от построения през Ранното Средновековие Земенски манастир (XI век) и се стигне до последния открит параклис преди 4 дни (10 октомври 2015 г.) – „Свети Георги“ в с. Габров дол.

„Най-много на глава от населението“ – ще каже сухата, но вярна статистика, а това, което няма как цифрите да разкрият е, че тук живеят горди хора, стъпили здраво върху традициите и културно-историческото богатство на района.

Света гора е понятие, събрало в себе си усещането за закътано място на отдаденост към Бога. А Новата Света гора е инициатива, към която е съпричастна както областната управителка на Перник Ирена Соколова, така и много бизнесмени от Земенско, защото традицията може да бъде поднесена и с изказните средства на модерното време… и най-вече защото до днес, всички тези манастири, църкви и храмове в Краище никога не са били обединени и свързани в едно цяло!