И Инспекцията по труда се включва  в битката срещу сивата икономика

И Инспекцията по труда се включва в битката срещу сивата икономика

Инспекцията по труда в Перник също дава рамо на инициативата на КНСБ „Сивото убива”. На пресконференцията днес шефът на дирекцията Любомир Владимиров даде подробна информация за проверките, които експертите извършват и резултатите от тях.

През 2018 година експертите на дирекцията са извършили  1 076  проверки, констатираните нарушения са 3900. По отношение на трудово-правните отношения са установени 2063 нарушения. В ДИТ подадените сигнали  са 193, по инициатива на МВР са три от тях, по инициатива на НАП сигналите са два, на НОИ – 2, и на ДАИ – 1. 469 са констатираните нарушения във връзка с трудово-правните отношения. Миналата година са хванати 29 човека да работят без трудов договор. 274 са нарушенията по заплащане на труда 207 са свързани с работното време. 128 са дадените разрешения за работа на непълнолетни лица за цялата 2018 година.

Любомир Владимиров съобщи и резултатите от началото на тази година до момента. 541 са извършените проверки, констатирани са 1745 нарушения. От тях 879 касаят трудово-правните нарушения, 34 са установените да работят без трудов договор. Издадените разрешения за работа на непълнолетни са 221. Има и две издадени разрешения за работа наученици по дуалната система, поясни Владимиров.