Перник ще купува електробуси за обществения транспорт

Перник ще купува електробуси за обществения транспорт

Перник ще купува електробуси за обществения транспорт. Екологичните возила ще обслужват автобусни линии извън проекта за интегриран градски транспорт. За тази цел общината ще кандидатства с проект по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

В Общински съвет вече е внесена докладна от кмета Вяра Церовска. Предстои съветниците да дадат зелена светлина на проектното предложение до края на седмицата.

По думи на Церовска с новите електробуси перничани ще пътуват по-комфортно, качеството на атмосферния въздух ще се подобри, шумовите замервания и вибрации ще намалеят, а също ще се постигне значително спестяване на енергия в градския транспорт.

6 млн. лева е максималното финансиране, на което може да се надява общината.

Припомняме, през годините Община Перник имаше сериозни проблеми с градския транспорт. През 2015 г. перничани останаха без тролейбуси заради 164 000 лева дълг към фирмата превозвач. В края на 2014 г. община Перник обяви фалит. Тогава запорите й бяха в размер на 6 279 900 лв. и се наложи Министерство на финансите да се намеси със спешна помощ в размер на 2 млн. лв. безлихвен заем.

Според заданието височината на пода в салона за пътници трябва да е не повече от 340 мм, измерена при спрял автобус, без пътници и без включена система за накланяне на автобуса. Максимална скорост да е 70 км/ч. Максимално преодоляван наклон: не по-малко от 10%, гласи описанието на изискванията към поръчката.