Убиецът на Веско от Рударци остава в затвора

Убиецът на Веско от Рударци остава в затвора

Молбата на Здравко Кирилов, който отне живота на Веселин Благоев в Рударци по особуено жесток начин, за предсрочно осбождаване, е отхвърлена. 36-годишният убиец излежава 19-годишна присъд за кървавото престъпление. Тойе зад решетките от октомври 2009г. и му остават 7 години и 9 месеца затвор. 

Местен е бил в затвора във Враца и върнат обратно в Бобов дол. Отказът на кюстендилските магистрати да го пуснат предсрочно на свобода е с мотива, че и зад решетките Здравко не се е поправил. Според справката на затворническата администрация той често използвал обидни думи, наказван е 13 пъти, нямало промяна в поведението му и извличане на поука. В момента бил ученик в 11-ти клас.

Кирилов е израстнал по домовете за сираци и не поддържа връзка с родителите си. Последно е живеял в пернишкото село Рударци. На 22 октомври 2009г., около 23:45ч. убил 28-годишния Веселин Благоев по особено мъчителен начин. С нож му е нанесъл общо 18 дълбоки рани, като почти прерязал главата му. След това влачил тялото му и го изхвърлил под моста на село Рударци. Преди това двамата били в местно заведение. Пред разследващите Здравко казал, че Веселин го е обидил и за това той го причакал пред механата и го убил.

Пернишкият окръжен съд първо даде доживотен затвор, но на другите две инстанции присъдата бе намалена на до 19 години, защото убиецът направил пълни самопризнания, а делото е гледано по съкратената процедура