С много настроение, музика, песни и хора преминаха двата дни на Църногорския събор „В сърцето на Граово“.

С много настроение, музика, песни и хора преминаха двата дни на Църногорския събор „В сърцето на Граово“.

С водосвет за здраве и приветствие на областния управител започна второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“.

Църковният ритуал бе воден от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. След това ученици от летния лагер към Църногорския манастир поздравиха гостите и присъстващите с църковната песен „Говори Господи“.

„Граово е чудно красиво място, а област Перник е събрала в себе си фолклорни традиции, бит с поминък и занаяти от още четири фолклорни области: Знеполе, Краище, Мрака, Западни покрайнини. Тук усещането за миналото, за принадлежността към рода, се усеща и носи в сърцето. Нека бъдем ревностни пазители и съхранители на богатството от песни, танци и ритми, и нека тези три да говорим на езика на красивия фолклор и изконните български ценности!“, сподели губернаторът.

Тя изказа специална благодарност, както на кметовете на областта, така и на спонсорите и хората, спомогнали събитието да съществува и да продължи да се радва на все по-голяма популярност.

В първия ден на събора на сцената се изявиха освен самодейци, така и гласовитите изпълнители Сорина Богомилова и Иван Дяков, както и оркестър „Средец“

През втория ден на Църногорския събор си дадоха среща фолклор, изкуство и автентична българска борба

Вторият ден  започна с водосвет за здраве и благоденствие в двора на Светата обител, отслужен от игумена архимандрит Никанор, дядо Епифаний – от келията „Мелопотамос“ – гост от Света гора (Атон) и протойерей Константин Стойчев.

Стотици миряни се стекоха пред фиалата на манастирския комплекс.

3000 порции агнешки курбан бяха раздадени на посетителите и гостите, осигурен от Обединени български животновъди.

Множество самодейни състави и колективи се включиха в многочасовата фолклорна програма. 

Областният управител и председател на инициативния комитет Ирена Соколова поздрави посетителите и гостите на събитието: „Днешният ден носи посланието да съхраняваме и предаваме напред във времето традициите, фолклорното ни наследство и вярата, която ни е съхранила като народ в трудни времена”, заяви Ирена Соколова

По време на церемонията губернаторът получи грамота от името на Обединени български животновъди за оказаното от нейна страна съдействие, подкрепа и изпълнени ангажименти. С грамоти бяха отличени и кметовете на общините от региона.

Хореографът на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров бе сред специалните гости на събитието. Той пожела на жителите на областта да запазят своя характер и шеговитост дори в трудни моменти.

Програмата продължи с ненадминатите „Гласове на Граово“.

Интересен момент в програмата предизвика състезанието по българска поясна борба – Кореш. В него се включиха 49 участници. 

Поясната борба е типична за всички степни народи, защото те са конни и спортът е бил с военно приложение – трябвало е бързо да бъде свален противникът от седлото, при това в движение. Велика България на Кубрат и предците му – нашата прародина, се смята за мястото, откъдето историята на тази дисциплина е започнала. След това, на родна земя е продължила през Първата и Втората българска империя, докато 5-те века османско иго са преориентирали схватките по ориенталски тертип, а след Освобождението и покрай възраждането на Олимпийските игри се приемат правилата на гръко – римската, или още класическа, и на свободната борба.

Победител в надпреварата по Кореш стана 29-годишният Димчо Димчев, който получи за награда жив овен.

Гигинският манастир се превърна и в място за изкуство. Ученици от Националното училище по приложни изкуства „Св. Лука“ гр. София бяха в днешния ден на събора „В сърцето на Граово“. На място те рисуваха под ръководство на менторите им художниците  Даря и Сашо Евтимови.

Техни произведения можеха да се видят пред магерницата на Светата обител.

Поканата за гостуването им е на Ирена Соколова, а децата са участници в академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство“, организирана от НЧ „Нови хоризонти – 2008“ гр. Перник, на която областният управител е патрон.

Денят завърши с невероятните изпълнения на Берковската духова музика.