Оранжев код за 18 области, ще има гръмотевични бури

Оранжев код за 18 области, ще има гръмотевични бури

З а 18 области е в сила оранжев код за обилни валежи и гръмотевици в неделя, за 8 ще важи жълт код, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Очакват се между 40 и 60 л/кв. м са очакваните количества валежи за денонощие.

Оранжев код е в сила за областите: Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, Пазарджик, Перник, София – град, София – област, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Идва захлаждане, какво ще е времето следващата седмица

Прогнозата на синоптиците е, че през следващите 24 часа се очакват значителни като количество валежи. Ще има гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Оранжевият код означава, че времето е опасно. При оранжев код се препоръчва на хората да се предпазят. При този код са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. При този код е в сила опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код ще важи за областите: Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Разград, Русе, Търговище, Шумен. Очакваните количества валежи за следващите 24 часа ще бъде между 20-30 л/кв.м. При жълт код са възможни малко наброй локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. При този код също са възможни затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Между 40 и 60 л/кв. м са очакваните количества валежи, сумарно за денонощието, каза дежурният синоптик Мартин Славчев. „Най-значителни ще са количествата на валежа в централните и в част от източните райони на Южна България“, каза той.

„Валежите, които очакваме за неделния ден са комбинация от преминаването на добре изразен атмосферен фронт. Той е свързан със Средиземноморски циклон, който се разцепва, преминавайки през Балканския полуостров и създава неблагоприятната валежна обстановка“, обясни Славчев. Той поясни, че е важно хората да обърнат внимание на цвета. „Жълтият код предупреждава за потенциално опасно време за внимание, докато оранжевият и червеният са вече за опасно време“, обясни Славчев.