Второто издание на Църногорския събор стартира с научен колоквиум

Второто издание на Църногорския събор стартира с научен колоквиум

С научен колоквиум започна  второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ в едноименния манастир „Св. Св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ село Гигинци.

На събитието, което се състоя в магерницата на Светата обител, присъства  министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която се включи в дискусията за храната на бъдещето и съвременните й проекции.

По покана на областния управител Ирена Соколова във форума взеха участие говорители и представители на научните среди, бизнеса, образованието, духовенството и местната власт. Те представиха своето виждане по темата за храната през призмата на всичко онова, с което се занимават в своята сфера.

Във фокуса бяха – биологичното земеделие, модерното биопроизвоство, измеренията и стойностите на духовната и словесната храна, екологичните и токсичните думи, химията и производството на ГМО, възможностите на регион Перник да създава чисти и натурални продукти.

Модератор на колоквиума беше главният редактор на в. Стандарт” Славка Бозукова.

„Биопроизводството е това, с което България може да се брандира на европейския пазар. Здравето ни е пряко зависимо от храната. Радващото е, че биопроизводителите у нас са се увеличили тройно, а хектарите с тяхна продукция вече са 162 хиляди. Радвам се, че в България непрекъснато нараства интересът към биопроизводството. Държавата като регулатор има много какво да направи по отношение на системите за контрол и ние го правим. България е в челните редици на европейските страни по обяви на биопроизводството. За мен това трябва да продължи като подобрим системата за контрол така че потребителят да е уверен в продукта, който избира и за който плаща по-скъпа цена. В този смисъл като държава смятам че можем да помогнем българското производство с една много добра и професионално направена комуникационна стратегия. Така ще покажем на потребителя какво може да произвеждат нашите производители. Подкрепата на министерството на подобни събори е част от тази стратегия. По отношение на  инструментариума и мерките за подкрепа е голям. Ние търсим възможности за прилагане на Програмата за развитие на селските райони в следващата година, когато е кампанията за заявяване на площите. Ще трябва да помислим за Мярка 10- Агроекология и климат и за Мярка 11 за част от направленията, които приключиха петгодишния ангажимент ще бъде осигурен ресурс за шестгодишен ангажимент догодина. За Мярка 11 ако минем успешно одитите в края на годината, ще направим дебат със сектора за прехвърляне на бюджет и по Мрака 11 , така че да подкрепим и тези биопроизводства, които са от уязвимите сектори. Условията това да се случи е одитите да преминат успешно в края на годината. Това че има ресорен зам.министър по биологичното производство може да изглежда като знак за важността за това. За мен страната ни има наистина потенциал в това направление. Но ние трява да бъдем и сами към сее си много взискателни, за да не компрометираме доверието в нашите биопродукти, които произвеждаме“, заяви  земеделският министър.

В изказването си Ирена Соколова подчерта: „Това, с което се храним днес – храна, емоции, думи, дела, ни дава основание за очаквания в бъдещето. Ние се уповаваме много често на добрите резултати от миналото, а именно добрите творения и поведения от миналото ни носят щастие днес. Радвам се, че Църногорския (Гигински) манастир е мястото в България даващо подслон и на светското, и на науката! Именно тук в голямата магерница се провеждат значимите за региона и с висока стойност форуми Радвам се, че Министерството на земеделието, храните подкрепи Църногорския събор, който се очертава като важен национален форум за земеделието в страната”.

Приветствие към присъстващите направи игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

„Днес ще говорим за храната на бъдещето – как ние я виждаме – от процесите на производство, през духовната и словесната храна, до постигането на съвършен баланс. Надявам се на днешната среща да си поставим цели, както се случи миналата година с реализираната идея за поклоннически туризъм и след година отново да се съберем отново тук, за да видим дали сме ги постигнали.“

Георги Милев, председател на КРИБ – Перник заяви, че биоземеделието е от изключителна важност за страната и за нашето население: „Биоземеделието тепърва ще се развива у нас, но все още е скъпо производство. То има бъдеще, но за съжаление все по-малко хора могат да си позволят продуктите му заради по-високата им цена. Пазарът е залят с некачествени и химично обработени и неистински еквиваленти, а масово производителите гонят добиви чрез препарати и третиране. Затова аз апелирам да търсим и купуваме продукти родно производство. Така имаме не само гаранция за тяхното качество, но и стимулираме родното производство, което е от изключителна важност за развитието на селското стопанство в страната“, подчерта Милев.

Д-р Александър Долашки от Института по органична химия към БАН, представи свойствата на добиваната от градински и морски охлюви лечебна слуз, която намира все по-широко приложение в направата на хранителни добавки, лекарства и козметика:

„В страната ни има 200 ферми за охлюви, от които се взима този секрет, наричан муцин, който подлежи на допълнителна обработка и филтрация. Това вещество е ценно, защото съдържа колаген, еластин, витамини и други активни вещества. Секретът притежава силни антибактериални и антиоксидантни свойства. Въз основа на него се правят хранителни добавки и продукти, които подпомагат при стомашно-чревни проблеми, действат на опорно-двигателния апарат и др. Екстрактът от охлюви се използва и в козметиката – има благотворно влияние върху цялото лице и околоочния контур“, сподели Долашки.

Янка Такева, председател на СБУ, благодари на областния управител за научния форум, припомняйки:

„За една учебна година се увеличиха учениците изучаващи православие от 150 на 14 000 в цялата страна. Особено активна в това отношение е област Перник, където миналата година, по инициатива на г-жа Соколова, отново на това място, организирахме среща с всички началници на Регионални управления по образованието от цялата страна и се обединихме в мненията за ускореното въвеждане на религиозното обучение в училищата. Днес все по-важно от всякога е да преосмислим отношението си към културата, както и към храната и да върнем ценностната система, която са имали нашите предци, които са целували хляба и са започвали да се хранят с молитва.“.  

Ръководителят на катедра „Регионално развитие“ в Университета за национално и световно стопанство, доц. д-р Георги Николов, отбеляза че е впечатлен от създадената организация свързана с Църногорският събор: „Вие доказвате, че изпълнителната власт и местното самоуправление в област Перник работят в добра колаборация и симбиоза, с визия на управление – стимул младите хора да остана тук и да се развиват“. Николов уточни още, че прехраната на човечеството тепърва ще става все по-актуална тема, наред с екологията, новите технологии и професии, цифровизацията на местната икономика.

Кметовете на общини от региона също изказаха своето мнение по темата.

„Традицията на пернишката Сурва започва от трапезата. Срещата на приятелите и семейството около масата храни душата. Никъде в страната не може да се намери вариво като това, направено в нашия регион или баница като пернишката”. каза кметът на община Перник Вяра Церовска. Бозата е абсолютният бранд на Радомир, припомни кметът на града Пламен Алексиев и каза, че вече и в Шумен произвеждат Радомирска боза. Не можем да отидем в бъдещето, ако не пазим корените на миналото, допълни Алексиев.

Кметът на Брезник Васил Узонов подчерта,  че такива събития като Църногорския събор запазват българщината и сплотяват хората по особен и неповторим начин. Той благодари на областния управител и спонсорите на Църногорския събор, затова че тй вече заема подобаващо се място на картата на страната.

На събитието бе представен и най-добрият кулинар сред духовниците – дядо Епифаний, пристигнал специално от Атон, който изложи своето виждане за храната – от миналото – Новия и Стария Завет, през днешния феномен – световната кулинария във всеки мегаполис, до бъдещето – световното консуматорство и генното инженерство в храните.

Духовникът направи кулинарна демонстрация с продукти осигурени му от „ЛИДЛ България“.