За липса на вода алармираха кметове на населени места в община Перник
btrhdr

За липса на вода алармираха кметове на населени места в община Перник

Високите температури и липсата на дъжд допринесоха за намаляването на дебита на местните водоизточници. Появи се недостиг на вода във високите части на някои населени места. Затова алармираха кметовете на селата Драгичево, Кралев дол и Църква. В Драгичево водата не достига във високите части на Рударска махала. „Знам, че вечерно време се полива. Сутрин обикалям автоборсите с представител на „В и К”, но щом ни водят крият маркучите.  Разговаряхме с шефа на „В и К”и му обясних, че при положение, че щом  резервоара падне под 40%,  налягането става слабо и водата не достига до няколко къщи в Рударска махала. Нощно време резервоарът се пълни. Сутрин горе-долу има вода, но вечер след 17 часа водата спира до към 22-23 часа”, оплака се кмета на Драгичево Виктор Викторов.

Проблем  има и в село Кралев дол, алармира кметът Пламен Георгиев. „Икономисват електроенергия. Допусна се да се изпразни 50-кубиковият резервоар. По тази причина от една-две седмици имаме проблем с водоснабдяването в горните части на селото, където са помпите. Разговаряхме с „В и К” и обясних как става изпускането на резервоара. Зимата те държат 20% пълен резервоар. Всяка година водя война с „В и К” да се премине на ръчно управление на помпите, за да има вода в селото. Сега по ред причини, когато погледнах в резервоара водата е спаднала. Бунарите се пълни, вода има в селото, но с това, което те направиха се създаде притеснение у хората за недостиг на вода и започна презапасяване с вода. Почти е невъзможно сега да се регулира това положение”, поясни кметът Пламен Георгиев.

Проблем с водоснабдяването има и в един от най-големите квартали на Перник- „Църква”, оплака се кметът Румен Петров. „Над 2000 човека са без вода в тези жеги, защото не работят помпите . Водих разговор с „В и К”, пуснаха водата вечерта, но от сутринта около 40 улици отново са без вода. Не знам как е в другите населени места, но кв.”Църква” си плаща за тези помпи. Във фактурите, които плащаме за вода, е записана такса, която плащаме за помпите. Затова държа в летните месеци да се включват помпите”, поясни Румен Петров. Той допълни, че в квартала има изграден нов водопровод, но той още не е включен в мрежата. Необходимо е да се постави помпа, която ще реши над 40% въпроса точно за проблемния участък.

От безводие страдат и жителите на Вискяр заради високите температури и намаления дебит на местните водоизточници.

Кметът на Перник вяра Церовска увери, че има насрочена среща с управителя на „В и К”. На нея ще бъдат обсъдени поставените въпроси и ще се търсят решения.