Коалицията ВМРО- СДС в Перник е вече факт

Коалицията ВМРО- СДС в Перник е вече факт

Коалицията  ВМРО-СДС в Перник е вече факт. Това стана ясно на провелата се вчера пресконференция на лидерите на двете политически формации. В нея взеха участие председателят на общинската структура на СДС в Перник д-р Адриян Симеонов и лидерът на областната структура на ВМРО- Димитър Колев.

„Предполагам си спомняте, че няколко дни, след като младежката организация на СДС в Перник  издигна моята кандидатура за кмет на Перник на предстоящите местни избори, аз отправих  покана към всички дяснопатриотични консервативни организации в Перник да се обединим в широк съюз и всички заедно да се явим като конкурент на двете основни политически сили в града- ГЕРБ и БСП. Четири дни след обявяването на моята номинация,  ВМРО, на пресконференция,  обявиха, че ще започнат преговори със СДС за евентуално обединение и явяване на изборите заедно. Проведохме  тези разговори, обсъдихме всички въпроси, които касаят една обща коалиция на местно ниво между ВМРО и СДС. Тази коалиция  включва общо явяване в листите на местните избори, подкрепата ми като кандидат за кмет на Перник, общо явяване на изборите в останалите населени места в община Перник. В хода на преговорите с ВМРО се споразумяхме да излезем с обща платформа, която е в процес на обсъждане. Освен това, при преговорите постигнахме единодушно съгласие, че ВМРО, в лицето на председателя на организацията Димитър Колев ще бъде водач на листата на местните избори в Перник. Останалите номинации в листата са в процес на договаряне. Ще има млади хора, ерудирани, ще покрием целия спектър, така че да сме напълно конкурентни  на двете основни политически сили. Да се надяваме, че на есен ще се поздравим с успех и с победа на десните и патриотите като постигнем много добър резултат на местните избори в Перник. Надявам се да излезем втора политическа сила в община Перник. Благодаря на ВМРО, за политическата дисциплина която показаха и отрано, но за мен не е никак рано, успяхме да постигнем договореност за съвместни действия. Ние искаме да бъдем припознати от обществото. Всеки наш кандидат да се преоткрие, така че да изкараме тези 70%  гласоподаватели в община Перник, които не гласуваха на европейските избори, да отидат до изборните урни на есен. Смятам, че при една сериозна листа от качествени  хора, експерти, които ще работят за доброто на Перник, ние ще бъдем конкуренти на местните избори. Вярвам, че ще постигнем много дори резултати и живи и здрави ще управляваме както трябва за доброто на перничани. В момента сме в процес на разговори с други десни патриотични организации.  Живи и здрави в края на лятото се надявам вече да сме наясно какво ще представлява нашата коалиция и кой влиза в нея”, поясни Адриян Симеонов.

Димитър Колев напомни, че още преди месец и нещо от ВМРО са изразили, стремежа да се изгради местна патриотична консервативна коалиция. „Затова влязохме в разговори със Съюза на демократичните сили в Перник за създаване на коалиция ВМРО- СДС. Мисля, че след днешния последен кръг от разговори тази коалиция е вече факт. Водихме доста сериозни преговори и стигнахме до извода, че трябва да се явим с обща листа на местните избори и с общи кандидатури за кметове за Перник и общината. Разбрахме се единодушно, че кандидат за кмет на Перник ще бъде Адриян Симеонов, представител на СДС. Той е млад, педиатър, енергичен човек. Смятаме за правилно листата да се води от човек на ВМРО. Възнамеряваме да поканим в коалицията нишите дългогодишни коректни партньори земеделците. Ще поканим също хора от гражданската квота, ще поканим местни патриотични движения, които да се включат в листата. Към края на август очакваме да застанем пред журналистите и да ги информираме затова колко и как се е разширила коалицията ВМРО-СДС, която вече е факт. Настроени сме позитивно и ще работим за доброто на Перник и общината. Предстоят ни уточнения за явяването ни на местните избори в останалите населени места на община Перник”, заяви Колев.

На въпроса – на какви компромиси е склонна в преговорите с бъдещите партньори коалицията, Димитър Колев отговори:”Политиката е процес на компромиси и изкуство на възможното. Така че ще поканим земеделците, патриотични движения. Смятам да направим добра и широка балансирана листа. Местните патриотични организации, които биха желали да се включат в нашата коалиция, а също и десните демократи са добре дошли, ние сме готови на разумни компромиси”.

На въпроса- с какво не биха направили компромис при преговорите, Адриян Симеонов заяви, че компромис няма да бъде направен само с решението водач на листата в Перник да бъде председателят на ВМРО. „Това е политическа сила, която е в управлението на държавата, има представителство в момента в Общинския съвет и се ползва с авторитет”, подчерта Симеонов..

Димитър Колев поясни, че кандидатури може да бъдат приети за останалите населени места в общината, стига това да са хора с доказан авторитет сред обществеността и да са професионалисти. „Коалицията е ВМРО – СДС. Колко още ще се разшири тази коалиция от патриотични местни организации и десни партии ще видим в бъдеще, но ние сме отворени за преговори. За кметовете на населените места ще преценяваме кой ще бъде най-полезен за даденото населено място, как ще работи най-пълноценно и каква работа ще свърши най-добре. При избора на кметове на населени места ще обсъждаме всички възможности.  Ако демократите намерят подходящ, кандидат с доказан авторитет за квартал „Изток” сме готови да преговаряме. Ако ние намерим такъв и преценим, че той ще е по-добър, по полезен по-разпознаваем, ще изберем него. Времето ще покаже. Всичко зависи от кандидатурите които ще обсъждам”, подчерта Колев.

Адриян Симеонов обобщи, че ще се търсят експерти, хора доказали се като професионалисти, които ще са най-полезни за съответното населено място.

„Ще търсим такива хора и в гражданските квоти, които можем да подкрепим като кандидатури. Не е задължително кандидатите да са членове на ВМРО и СДС. Важното е да са професионалисти и хора с доказан авторитет сред обществеността”, бяха единодушни лидерите на двете политически формации.