Община Трън бе домакин на деветото издание на Празника на киселото мляко

Община Трън бе домакин на деветото издание на Празника на киселото мляко

Двадесет и шест производители на мляко и млечни продукти, на сладка и мед взеха участие в деветото издание на Празника на киселото мляко- Екомилк 2019, който се проведе днес в Трън. Негови организатори бяха фондация „Д-р Стамен Григоров” и Община Трън в партньорство с „Ел Би Булгарикум”.

Това информира председателят на фондация „Д-р Стамен Григоров – Ирена Иванова. На празника представиха свои продукти производители от общините: Трън, Брезник, Земен, Перник, Своге, Хасково.

На организираното изложение бяха представени различни видове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни продукти, домашно приготвени сладка и различни видове мед . Посетителите имаха възможност да дегустират различните сирена, кашкавали, сладка и други вкуснотии.

Кметът на община Трън Цветислава Цветкова поздрави всички, които са дошли на празника. Тя подчерта, че с общите усилия на Община Трън и фондация „Д-р Стамен Григоров” Празникът на киселото мляко се превърна в традиционен и в него участват все повече производители. Тя подчерта, че гордост за трънчани е откривателят на млечнокиселата бактерия, която предизвиква ферментацията на киселото мляко д-р Стамен Григоров, който е роден в трънското село Студен Извор. „Днешният празник има за цел да повиши интереса на младите хора към животновъдството и млекопроизводството. Да възстанови традициите в производството на домашни продукти и да възобнови млекопроизводството в региона”, заяви Цветкова.

По инициатива на фондация „Д-р Стамен Григоров“ и община Трън гостите на празника имаха възможност в специално подредена шатра на науката да наблюдават под микроскоп двете бактерии – лактобацилус булгарикус и термофилния стрептокок, чиято симбиоза превръща прясното мляко в кисело. В тази шатра бяха изложени  наградените есета, рисунки и фотографии на участници в конкурсите: „Защо бих избрал да остана да живея в Трънско?“, „Модерното фермерство, Трънско и аз“ и „Предизвикателството да станеш учен“, обявени по случай празника на киселото мляко. Получени са 7 есета и 9 фотографии.  Организаторите на празника се бяха погрижили и за най-малките посетители. Те имаха възможност да сглобяват пъзел с изображението на бацила.

 В специална шатра, посветена на занаятите, посетителите можеха да наблюдават как се правят глинени съдове и да моделират сами фигури от глина.

През целия ден ще бяха отворени за посетителите, без такса,  Музеят на киселото мляко в родното село Студен извор на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, както и родната му къща, а така също и Музеят на бусинската керамика в едноименното село.

Кметът на Трън връчи наградите на най-добрите автори на есета и фотографии и на  производителите на най-качествените кисели млека, които се представиха на празника.

За доброто настроение на всички, дошли на празника се погрижиха танцьорите от фолклорен ансамбъл „Граовска младост”- Перник и от читалището в Трън.