Брезничани отпразнуваха с много настроение „Видовден”

Брезничани отпразнуваха с много настроение „Видовден”

Жителите на община Брезник празнуваха своя Граовски събор „Видовден“. Заедно с тях на празника бяха областният управител на Пернишка област Ирена Соколова, народният представител от ППГЕРБ Александър Александров, кметът на Перник Вяра Церовска и други.

Губернаторът поздрави кмета на община Брезник Васил Узунов и жителите на града по повод традиционния Граовски събор „Видовден”:” Този стародавен и обичан от всички вас празник битува тук – в най-старото селище в област Перник. Вие помните и сте силно свързани с миналото си.  Според традицията някога срещу деня на събора „Видовден“ жените и девойките излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в листата на растението Вида, с която лекували. На този ден измолвали за предпазване от градушки, младите моми изнасяли чеизите си, за да ги огрее слънцето, а покрай това да ги забележат момците. Нека това да е посланието за вашия град – да има слънце, да има мир, а не бури и градушки, да сте заедно и на душите ви да е хубаво!”, каза в приветствието си губернаторът.

Кметът на Брезник  Васил Узунов поздрави съгражданите си с празника и пожела на всички здраве. „Този празник е доказателство, че брезничани умеят и пазят традициите и обичаите си, за да ги завещаят на поколенията”, заяви Узунов.

Програмата на събитието продължи с танцов спектакъл на формация „Майсторите на танца“, концерт на народния изпълнител Христо Косашки. Ефектни  илюминации,  озариха небето над Брезник.

Съборът „Видовден“ е бил най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена на 15 (28) юни на мястото Стари Видовдън, включено в обширната местност Кална бара, землище на с. Бабица, Брезнишко. Това място било маркирано с оброчен паметник.

От 1977 г. Община Брезник организира Граовски фолклорен събор, като акцентът е насочен към многочасова програма, изнасяна на специално построена сцена в местността „Бърдото”.

През 1990 г. е възстановено първоначалното име на събора „Видовден”, който оттогава се провежда в центъра града.