Стартира традиционна полицейска акция под надслов „Ваканция. Да пазим децата на пътя”

Стартира традиционна полицейска акция под надслов „Ваканция. Да пазим децата на пътя”

Децата вече са във ваканция. Дойде време за отдих и игри и в този месеци е важна тяхната безопасност. Служителите на реда дадоха начало и на традиционната акция под надслов „Ваканция. Да пазим децата на пътя”. Официално тя ще продължи два месеца –  юли и август, уточни шефът на Пътна полиция Слави Лазов.

И служители на реда, и родители, и самите деца и младежи трябва все пак да бъдат по-внимателни, за да няма тежки произшествия, апелират от полицията.  Слави Лазов припомни, че през периода 1 март до 31 август 2018 година на територията на Перник са настъпили 193 ПТП-та, 19 от тях са били тежки с трима загинали и 19 ранени. При четири от тежките катастрофи има и пострадали деца на възраст от 5 до 14 години. Две от тях са били велосипедисти, едно е карало мотоциклет, едно е пострадало като пътник. За щастие загинали няма. На 9 юни 2018 години в село Брезнишки Извор малък колоездач излиза на пътя и се блъска в автомобил. На 24 юни същата година в Радомир 14-годишен велосипедист променя посоката на движение без да се оглежда и също се удря в кола. В радомирското село Гълъбник пък при пътен инцидент пострада малък, петгодишен пътник в един от ударилите се два леки автомобила. Детето не е било обезопасено с предпазен колан, уточни шефът на пернишката Пътна полиция. Последният инцидент за миналата година е от месец август. В село Долна Диканя 14-годишен тийнейджър неправоспособен управлява мотоциклет, блъска се в ограда и получава травма на главата.

Статистиката за минала година е тревожна, алармира Слави Лазов. През юни са станали 6 инцидента с един загинал и седем ранени. През юли катастрофите са седем, отново има един загинал , а ранените са осем. През август ПТП-тата са шест, отново с един загинал и шест ранени. Сиреч, всеки месец по един загинал, не крие тревогата си шефът на Пътна полиция в Перник.

От началото на тази година година статистиката е доста по-тежка, уточнява Слави Лазов. Ако през 2018-та година все пак гонихме показателите за най-ниска аварийност за страната с 9 загинали, сега за половин година те са 13 само за шест месеца.

През периода от края на януари до края май тази година ПТП-тата са 238. От тях 16 са тежки. Загинали са пет човека, ранените са 24. Две от тежките катастрофи са с участие на деца между 14 и 16 години, които са пострадали сериозно. Едното от децата е било пътник на АТВ. Возилото се обърнало и детето паднало от него. Аналогичен е случаят и в село Ярджиловци, където 16-хлапе, возило се като пътник на мотор, изпаднало от него.