Областна администрация – Перник е домакин на ретроспективна изложба за миналото на миньорския град

Областна администрация – Перник е домакин на ретроспективна изложба за миналото на миньорския град

Областна администрация – Перник е домакин на ретроспективната експозиция, която е съвместно разработена и инициирана от Държавен архив – Перник и Народно читалище „Миньор 2005“.  Наименованието й е „Мини Перник – построени обекти“ и е експонирана в зала „Атриум“.

Изложбата, по повод 90 години от основаването на областния център, уважиха и разгледаха областният управител Ирена Соколова, кметът на община Перник Вяра Церовска, представители на Регионален исторически музей, институции и граждани.

Откриването й направи директорът на Държавен архив – Перник Станислава Георгиева:

„В мобилната експозиция, която не се представя за първи път в Перник, се акцентира на първите години от създаването на Каменовъглените мини през 1891 г., разрастването на миньорското селище и изграждането на административни и жилищни сгради на територията на града. Обхванат е периодът след Освобождението и са показани емблематични сгради и обекти, построени в периода 1891–1941 година.“, сподели Георгиева.

Губернаторът също оцени представените фотоси, част от богатия фонд на пернишкия архив:

„Стойностни по своята същност и дълбоко свързани с миналото на малкото село Перник до изграждането му в индустриалния гигант. Припомнят ни, че тук се създава градски тип култура заради бурния икономически и стопански напредък – театър, модерен парк и сграден фонд, минна болница, плувен басейн, електрическа централа „6000 волта“. Перник продължава своето успешно развитие и днес на основата на изграденото, на будния и прогресивен дух на нашите предци, но и на новаторството, грижата и идеите на жителите му.“, каза при откриването Соколова.

Гражданите и гостите на Перник могат да посетят и разгледат изложбата до 12 юли в зала „Атриум“.