Националната гвардейска част се включи в официалната церемония по повод 90-годишнината от обявяването на Перник за град

Националната гвардейска част се включи в официалната церемония по повод 90-годишнината от обявяването на Перник за град

С  официална церемония по поднасяне на венци и цветя, с участието на Националната гвардейска част, пред  паметника на Кракра Пернишки, беше отбелязана тържествено  90-годишнината от обявяването на Перник за град.

В тържествения ритуал се включиха представители на местната и държавната власт в лицето на кмета Вяра Церовска и екипа ѝ, народните представители, областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов,  политици и граждани. 

„Перник е град на металурзите, интелигенцията и много велики личности, направили не само града, но и България известна. Щастлива съм, че имам възможността аз като кмет да споделя радостта моите мечти и на съгражданите ми. Затова, Перник да бъде по-добър, по-модерен град – да имаме своята индустриална зона и да постигаме своите мечти“, заяви кметът Церовска.

.Пред паметника беше   и белоградчишкият епископ Поликарп, който приветства всички с благословията на патриарх Неофит.  

Поздравителни адреси бяха получени от министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и кметове на общини. 

След това всички се включиха в шествието, до Двореца на културата, което беше предвождано от Духовия оркестър  на Гвардейската част.

Там бяха  издигнати националния флаг на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник.

Ритуалът наблюдаваха много перничани и гости на Перник.