Кметът на Перник бе удостоен с високо отличие от областния управител

Кметът на Перник бе удостоен с високо отличие от областния управител

Кметът на община Перник получи почетния плакет и грамота на областния управител по повод 90-годишния юбилей на Перник.

В словото си губернаторът на Перник Ирена Соколова подчерта създаденото добро сътрудничество и ефективност в съвместните инициативи и дейности между общинската администрация и държавната власт.

„26 юни е сред значимите и тържествени дати от календара на събитията в община Перник. Преди 90 години, на днешния ден, започва нова страница от историята не само на нашия град, но и на цялата област. Цар Борис III издава указ, с който Пернишката селска община е преобразувана в градска. Започналата през 1891 година експлоатацията на каменовъгленния басейн дава силен тласък за развитието на района. Днес градът продължава своето успешно развитие и заедно с екипа на д-р Церовска работим и влагаме усилия в реализирането на проекти с голяма обществена значимост. Това е видимо от усвояването на средства за благоустрояване, създаване на благоприятна среда за привличане на инвеститори и на условия за развитие на туризма и възможности за местни предприемачи. Вярвам, че Перник е град-двигател на иновативни идеи, а перничани са съхранили своя дух и родолюбива принадлежност”, каза в словото си губернаторът.

Областният управител бе гост на церемонията по връчването на награди за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град. Множество отличия получиха дейци в сферата на културата, образованието, здравеопазването и спорта.

Признание беше оказано на родените тук: Боян Радев – състезател по класическа борба в категория до 97 кг., легендата на женския баскетбол Пенка Методиева, писателката Здравка Евтимова и др.