С молебен започнаха тържествата за 90-годишнината

С молебен започнаха тържествата за 90-годишнината

Със света Литургия и молебен започнаха честванията по повод 90-годишнина от обявяването на Перник за град. 

Перничани се поклониха пред мощите на Св. Иван Рилски и заедно с областния управител Ирена Соколова се помолиха за здраве, благоденствие и просперитет. Те благодариха на Бог и Неговата Майка Пресвета Богородица за всегдашната им закрила.

Отец Борис подчерта, че Перник e град с хилядолетна и достолепна история, добър потенциал и богата култура. През 90-годишната си история той върви по пътя на динамично развитие, а задачата на всички нас, днес, е да продължаваме да създаваме такива условия за живот, че областния център да запази и да привлича към себе си още квалифицирани, енергични и инициативни хора, които да допринасят със своите знания, умения и заложби за успешния и устойчив икономически растеж на този индустриален град с традиции.

Наситена с много изяви бе програмата за 90-тия рожден ден на Перник!

На изключителен интерес се радваше мобилната изложба „/Не/познатият Перник”. Експозицията бе подредена пред една от емблематичните сгради за града – Минната дирекция. Тук бе проведен и модният анонс и ревюто, наречени „Перник през годините”.

На изключителен интерес се радваше изложбата „Нередактирано детство.Снимките оживяват” на Регионалния исторически мюзей, псоветена на децата на Перник и осъществена съвместно с ЦПЛР Обединен детски комплекс.

От обяд започна богатата концертна програма. Четири часа близо продължи концертът „С Граово в сърцето”, в който участваха АНПТ „Граовче” „Граовска младост” и „Граово”.

Точно в 14 часа кметът на общината д-р Вяра Церовска на официална церемония връчи наградите за принос в надграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град.

В 17 часа пред паметника на Кракра Пернишки бяха поднесени венци и цветя. Последва празнично дефиле с впечатляващото участие на Гвардейската част и ритуалът за издигане на националния флаг на Република България, родния трикольор и флагът на Перник.

Поздрав за всички перничани бе концертът на популярния български режисьор Люси Иларионов с участието на Диона, Невена Пейкова, Choko, ARTi, Vessou и Ани Хоанг. След тях на подгрятата сцена излезе група „СкандаУ“. Празникът продължи с тържествения спектакъл- метафора „Вдъхнови бъдещето“. Финалът на вечерта поставиха изпълненията на Невена Цонева, Йордан Йончев –Гъмзата и комикът Краси Радков.