Младите от БСП със специална инициатива за 90-годишнината

Младите от БСП със специална инициатива за 90-годишнината

По повод отбелязването на 90 години от обявяването на Перник за град младежите от МО в БСП спретнаха инициатива, която едновремено показва уважение към миналото и познаване и отвореност към най-модерните технологии.

Паметника на Кракра Пернишки, Мемориала на миньорския труд и Музея на минното дело (подземния минен музей) в централната градска част се сдобиха със свои собствени QR кодове, чрез които гостите на града ни могат да се информират за съответната забележителност чрез бързо сканиране на кода от мобилните си телефони, вследствие на което се зарежда интернет страница с информация за обекта.

„Макар и да не е сред големите туристически центрове на България – Перник все пак е както забележителен град, така и град с интересни забележителности. Жалко е, че на някои от тях липсва каквато и да е информация, или най-много да се намери лаконична табелка с името на обекта. Този огромен пропуск на нашата община е отбелязван неведнъж от гостите на Перник, които при определени прояви като фестивала Сурва например, могат да достигнат сериозна бройка. С акцията ни по генериране и поставяне на  QR кодове на пернишките забележителности като будни граждани компенсираме пропуските на местната управа и правим жест към туристите и гостите на Перник, които лесно, бързо и модерно могат да се информират за ключовите обекти в града ни.”- заявиха от МО в БСП – Перник.

Младежите обещаха, че това е само началото на тяхната кампания, целяща да снабди с информационни QR кодове големи и малки забележителности в Перник и цялата област.

 *QR код (съкращение от Quick Response – Бърза Реакция) е специфичен матричен баркод (още наречен двумерен баркод), разпознаваем от специални QR четци за баркодове или камери на мобилни телефони. Баркодът се състои от черни модули, подредени в квадратен шаблон върху бял фон. Информацията в него може да бъде текстова, URL или друга.