Областният управител Ирена Соколова участва в срещата на партньорите на кампанияда „Да изчистим България“

Областният управител Ирена Соколова участва в срещата на партньорите на кампанияда „Да изчистим България“

Областният управител Ирена Соколова участва в националната среща на партньорите на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно”.

Познатите лица от ефира на bTV, заедно с бившия министър на околната среда Ивелина Василева, заместник-министрите на образованието Таня Михайлова и на спорта Николай Павлов, областни и общински администрации, неправителствени организации, дадоха старт на подготовката на кампанията.

Тази година мотото на зелената инициатива е: „Да дадем добър пример“. 

Под егидата на bTV Media Group, голямото чистене на България на 14 септември 2019 г. ще даде старт на Световния ден на почистването, който ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември. В глобалната инициатива миналата година се включиха 159 държави и 36 млн. души от всички краища на света.

Информираме, че в осмото издание на доброволческата инициатива Областна администрация – Перник се включи активно с участието на над 20 териториални структури и ведомства от региона. Областта ни бе класирана на трето място по брой събрани отпадъци – 435,82 тона.

Като част от глобалното гражданско движение „Let’s Do It World”, през 2018 г. „Да изчистим България заедно” обедини рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда. Постижението подобри рекорда на инициативата от 2013 г., когато около 375 000 се включиха в голямото чистене. Общата почистена площ от доброволците у нас в рамките на миналогодишната акция  е 1 770 000 кв. м.

От старта си досега, „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 050 000 доброволци от цялата страна. За същия период по информация от Министерството на околната среда и водите са събрани близо 90 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони.