Певческата група на Ковачевци с награда от Петропавловския събор на народното творчество

Певческата група на Ковачевци с награда от Петропавловския събор на народното творчество

 Фолклорна певческа група „Веселие” при Народно читалище „Георги Димитров- 1928” село Ковачевци, се представи много достойно в петнадесетото издание на Петропавловския събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира”. Изпълнителите бяха придружени от кмета на Община Ковачевци и служители на общинската администрация.

 Певческата група от Ковачевци получи парична награда, диплом и плакет за цялостно представяне  в жанра  за обработен фолклор. 

 От 2015 година Петропавловският събор на народното творчество има конкурсен характер и е едно от най- големите фолклорни  събития в България, а лауреатите в отделните жанрове се определят от професионално жури.  Председатели на творческата комисия на тазгодишното издание бяха акад. Крум Георгиев – председател на общество за фолклор в България и проф. д-р Елена Кутева – изкуствовед, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип  Кутев”.

 На тазгодишния събор се изявиха над 220 фолклорни групи от всички краища на България с близо 4 хиляди изпълнители. Със своите изпълнения участниците пресъздаваха българския фолклор в цялата му пъстрота и автентичност. По значимост този форум е сравняван с фолклорните  събори в Копривщица и Рожен.

 Фолклорният събор се организира под патронажа на кметовете на Велико Търново, на Горна Оряховица и на Лясковец.

 Освен наградата, за групата най- вълнуващото преживяване бе срещата  с президента Румен Радев, който откри официално форума.