Стотици покориха връх Руй

Стотици покориха връх Руй

Стотици туристи от цялата страна и от съседна Сърбия превзеха връх Руй, който се намира на сръбско-българската граница и традиционно събира любители на планината  от двете и страни.

Тази година изкачването беше десето юбилейно и премина под надслов „Декада на приятелството”. За да участват в нелекото катерена към върха, което отнема около 3 часа, като в последната си част представлява доста сериозно преодоляване на стръмен терен, пристигнаха любители на планината от Пловдив, Самоков, Перник, София , Брезник и други градове от страната, сръбските туристи бяха представени от внушителна група от Босилеград, екипирана с еднакви фланелки на местното туристическо дружество.

Настроението на върха беше повече от добро, за което допринесе и факта, че липсва каквато и да е езикова бариера и общуването беше повече от свободно. На върха можеше да се видят от 7-8 годишни деца, до преминали 80-те туристи, които обаче не отстъпват на по-младите от тях  нито в желание, нито в темпо на изкачването.

От община Трън се бяха подготвили на ниво в организационен план, на хижа „Руй” се раздаваше безплатна боб чорба лично от кмета Цветислава Цветкова. Желаещите получаваха и грамоти, с които удостоверяваха изкачването на върха. Въпреки че 20-километровия преход беше сериозно изпитание за физическата им подготовка, туристите си тръгнаха с чудесно настроение и красиви спомени, които ще запазят до……следващото изкачване.