В Дрен се готвят усилено за „Слънце иде…”

В Дрен се готвят усилено за „Слънце иде…”

По традиция в края на месец юни в китното радомирско село Дрен ще се проведе за деветнадесети пореден път Националният детски фолклорен фестивал с международно участие „Слънце иде…“ Тазгодишното издание ще бъде на 28 и 29 юни  на открита сцена пред читалището в селото. с начален час 10.00 часа. Фестивалът е с конкурсен характер и право на участие имат деца и младежи до 18 годишна възраст. Участниците могат да бъдат: индивидуални изпълнители – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи; и колективни – певчески групи, танцови групи, групи за обичаи, оркестри. Изпълненията в конкурсната програма се оценяват от квалифицирано професионално жури в областта на песенен и танцов фолклор. Журито заседава след края на изпълненията и обявява класирането в края на втория ден на феста.

Началото на детския фестивал „Слънце иде…“ в село Дрен е поставено през 2001 година със спечелен проект по програма на Национален Фонд „Култура“. От 2007 година той е с международно участие.

Целите и здачите, които си поставят организаторите е да се стимулира дейността на културните институти при работата им с детски фолклорни състави, да бъде събуден интересът на младите хора към издирване, изучаване и популяризиране на фолклорното ни наследство. И не на последно място –  да се възпитава любов към фолклорното ни изкуство и предоставя възможност на младите хора да бъдат негови разпространители.

Организатори на феста са Министерство на културата, Община Радомир, кметството в селото и Народно читалище „Благой Попов -1927 г.“ с.Дрен.